Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
23. augusta 2023, 7:10
Čas čítania 1:27

Šéfovia zarábajú až 118-krát viac ako priemerný zamestnanec. Nová štúdia rozhnevala Britov, riaditeľom stúpli platy aj cez krízu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Priemerná mzda generálneho riaditeľa firmy vzrástla o 600-tisíc dolárov.

Platy členov vedenia najväčších britských spoločností kótovaných na burze minulý rok vzrástli o 16 percent v čase, keďže bežní zamestnanci zápasili s najhoršou krízou životných nákladov za celú generáciu. Ukázali to v utorok výsledky štúdie nezávislého think-tanku High Pay Centre. 

Podľa týchto výsledkov bol medián platu riaditeľa spoločnosti, ktorej akcie sú súčasťou indexu FTSE, až 118-násobkom mediánu mzdy zamestnanca na plný úväzok v Spojenom kráľovstve. To je citeľný nárast oproti 108-násobku v roku 2021.

Pascal Soriot z farmaceutického gigantu AstraZeneca bol najlepšie plateným šéfom spoločnosti z indexu FTSE so zárobkom 16,85 milióna libier (19,92 milióna eur), pred Charlesom Woodburnom z BAE Systems, ktorý zarobil 10,69 milióna GBP (12,52 milióna eur).

Priemerná mzda generálneho riaditeľa firmy z FTSE 100 vzrástla z 3,38 milióna GBP (3,96 milióna eur) v roku 2021 na 3,91 milióna GBP (4,58 milióna eur) v roku 2022, zistila štúdia.

Británia sa stala krajinou extrémov

Podľa odborov tieto údaje ukázali, že Británia sa stala krajinou groteskných extrémov. Zatiaľ čo milióny rodín zápasili s krízou životných nákladov, ktorá skresala ich rozpočty, riaditelia si užívali výrazné zvýšenie platov, skonštatoval generálny tajomník odborového kongresu Paul Nowak.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Oficiálne údaje ukázali, že priemerná mzda zamestnancov vzrástla za tri mesiace do konca júna 2023 medziročne o 7,8 percenta, ale po zohľadnení inflácie stúpla len o 0,6 percenta.

„V čase, keď toľko domácností zápasí so životnými nákladmi, ekonomický model, ktorý uprednostňuje zvýšenie platov o pol milióna libier pre manažérov, ktorí už sú multimilionármi, je určite niekde nesprávny,“ povedal riaditeľ think-tanku Luke Hildyard.

„Potrebujeme dať zamestnancom silnejší hlas v predstavenstvách spoločností, posilniť práva odborov a umožniť ľuďom s nízkym a so stredným príjmom získať spravodlivejší podiel v porovnaní s tými na vrchole,“ dodal.

Pre vysoké ceny štrajkovalo v Británii mnoho obyvateľov

Britániu za uplynulý rok zasiahli štrajky v širokej ekonomike od vodičov sanitiek a lekárov až po právnikov a učiteľov, keďže inflácia rástla a náklady na bývanie, jedlo a kúrenie prudko stúpali.

Inflácia v Spojenom kráľovstve v júli klesla na 6,8 percenta zo 7,9 percenta v júni, ale stále je najvyššia spomedzi krajín skupiny G7, a to aj napriek tomu, že centrálna banka Bank of England zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu viac ako tucetkrát za sebou, aby sa ju pokúsila skrotiť.

peniaze
Zdroj: Unsplash/Toa Heftiba
Domov
Zdieľať
Diskusia