Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
6. novembra 2023, 12:16
Čas čítania 0:58

Taraba a Takáč chcú veľké zmeny v národných parkoch. Prezradili aj spoločné plány s medveďmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministri aj zvýraznili, že prvýkrát za 30 rokov bude ministerstvo životného prostredia spolupracovať s ministerstvom pôdohospodárstva.

Sústava národných parkov by mala prejsť revíziou podľa medzinárodných kritérií. Až potom sa budú riešiť ich zonácie. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba z SNS a šéf agrorezortu Richard Takáč zo Smeru-SD. Zároveň ohlásili spoluprácu medzi ministerstvami.


Ministri majú podľa Tarabu jasnú víziu o zonáciách národných parkov. Podrobnejšie o nej budú hovoriť po schválení programového vyhlásenia vlády. „Zhodli sme sa na potrebe redefinovania celej sústavy národných parkov na Slovensku podľa medzinárodných prísnych kritérií. Zistíme, či spĺňajú jednotlivé územia tieto kritériá, lebo to je jediný objektívny činiteľ a podľa toho budeme redefinovať národné parky. V sekundárnom kroku sa budeme pozerať na zonáciu ako takú,“ uviedol Taraba.

Na spoločnom stretnutí riešili škody premnožené raticovou zverou, medveďom či vlkom a problémy s norikom muránskym na Muránskej planine. „Reagujeme aj na informácie o dosť radikálnom holorube, ktorý sa udial na Muránskej planine. Zhodli sme sa, že to dáme celé preveriť. Ministerstvo pôdohospodárstva tam pošle kontrolu,“ povedal Taraba.


Takáč tvrdí, že našli spoločnú cestu a prvýkrát za 30 rokov bude ministerstvo životného prostredia spolupracovať s ministerstvom pôdohospodárstva. „Chceme týmto spôsobom vyslať signál, že zlé vzťahy medzi rezortmi, ktoré tu dlhé roky panovali, sa končia,“ skonštatoval Taraba.


Takáč poukázal, že agrorezort nedostal z plánu obnovy peniaze. „Vyše miliardy dostalo ministerstvo životného prostredia a budeme hľadať cestu na to, ako spoločne využiť finančné prostriedky,“ podotkol.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ministri sa dohodli aj na vytvorení pracovných skupín, ktoré budú riešiť problémy ministerstiev. Zároveň deklarujú, že sa budú stretávať na pravidelnej báze.

Domov
Zdieľať
Diskusia