Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
3. februára 2023, 7:32
Čas čítania 0:54

Doba kešu pokračuje, tvrdí SaS. Gyimesi a Sme rodina zablokovali novelu, ktorá by odrezala „bašternákov“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Strana Sloboda a solidarita vyčíta poslancom OĽaNO a Sme rodina, že nepodporili novelu z dielne ministerstva financií.

Strana Sloboda a solidarita kritizuje na Facebooku bývalého koaličného partnera Sme rodina a niektorých poslancov OĽaNO. Okrem hnutia Borisa Kollára dvaja poslanci OĽaNO György Gyimesi a Peter Liba nezahlasovali za schválenie novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti. 

„To je jeden z nástrojov, ktorý sťažuje život rôznym daňovým podvodníkom, kreatívnym účtovníkom a Ladislavovi Basternákovi, ktorý vraj zaplatil 12 miliónov eur v hotovosti,“ vysvetľuje SaS. Zároveň upozorňuje, že ide o novelu z dielne rezortu, ktorý mal do konca roka 2022 v rukách Igor Matovič. 

Ministerstvo financií mrzí, že Národná rada SR neposunula návrh novely z dielne rezortu financií do druhého čítania. Výnimka zo zákona o obmedzení platieb v hotovosti sa tak nezúžila. 


„Poslanci odmietli, aby sa opätovne mohla zaviesť prísnejšia kontrola pri používaní hotovosti, ktorá počas predchádzajúcich rokov výrazne pomohla v boji proti daňovým podvodom a praniu špinavých peňazí,“ uviedlo MF. Obmedzenie platieb v hotovosti v maximálnej výške 5000 eur podľa ministerstva zabezpečovalo, že boli akékoľvek finančné prevody zaznamenané v bankových systémoch. Následne tak bolo ľahšie ich vystopovať prostredníctvom kontrolných orgánov.


Na platby v hotovosti sa podľa platnej legislatívy nevzťahuje zákaz v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadnej situácie. V praxi to znamená, že už vyhlásenie mimoriadnej situácie v krajine vylúči uplatňovanie tohto zákona. „Počas pandémie dostalo toto pravidlo výnimku, no v súčasnosti už MF SR nevidí dôvod, aby sa naďalej uplatňovala,“ uviedol rezort.

Domov
Zdieľať
Diskusia