Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
25. apríla 2023, 10:11
Čas čítania 1:12

AKTUÁLNE: Člena údajnej Bödörovej skupiny, ktorý lustroval Kuciaka, dnes prepustili na slobodu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odsúdený expolicajt si mal odpykať dva roky za mrežami.

Expolicajta Pavla Vorobjova, odsúdeného v kauze Očistec na dvojročné väzenie, v utorok podmienečne prepustia na slobodu. Rozhodol o tom na neverejnom zasadnutí senát Krajského súdu v Trenčíne, ktorý zamietol sťažnosť prokurátora a potvrdil tak rozhodnutie Okresného súdu v Trenčíne.


„Senát Krajského súdu v Trenčíne zamietol ako nedôvodnú sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Trenčín, ktorým súd prvého stupňa na verejnom zasadnutí 8. marca rozhodol o podmienečnom prepustení odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody,“ uviedol hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.


Rozhodnutie tak podľa neho nadobudlo právoplatnosť a odsúdený bude v utorok prepustený z väznice na slobodu, pričom mu začne plynúť trojročná skúšobná lehota a počas jeden rok trvajúceho probačného dohľadu bude povinný zamestnať sa, zdržiavať sa na území Slovenskej republiky a podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami.


„Krajský súd zhodne s rozhodnutím okresného súdu dospel k záveru, že odsúdený splnil všetky tri podmienky, ktoré vyžaduje zákon, aby mohol byť podmienečne prepustený na slobodu,“ ozrejmil ďalej Tarabus.


Keďže návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného podľa neho podal riaditeľ väznice, prvou podmienkou bolo, aby mal Vorobjov vykonanú polovicu uloženého trestu odňatia slobody. „Na podklade hodnotenia odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody súd konštatoval splnenie druhej podmienky, že odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností preukázal polepšenie,“ doplnil.


Špecializovaný trestný súd odsúdil vlani Vorobjova na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. ŠTS schválil dohodu o vine a treste. Vorobjov priznal vinu, čo bolo predpokladom na schválenie dohody o vine a treste, ako aj vzdanie sa práva na verejný proces a možnosti podať odvolanie.


Obvinený bol celkovo z deviatich skutkov – činnosti pre zločineckú skupinu vrátane spojených trestných činov prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Jeho meno sa spája s tzv. lustráciami novinárov. V minulosti pôsobil ako šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry.

Domov
Zdieľať
Diskusia