Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. mája 2023, 14:16
Čas čítania 0:32

Nové informácie tajných služieb: Rusi pristúpili k zúfalému kroku, do vojny povolávajú 10-tisíc väzňov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Konštatujú to britské tajné služby v spravodajskom súhrne sprostredkovanom ministerstvom obrany.

Ruské ministerstvo obrany od začiatku tohto roka zintenzívnilo nábor väzňov do vojny na Ukrajine. Je pravdepodobné, že len v priebehu apríla 2023 podpísalo zmluvy okolo 10-tisíc väzňov. 

Konštatujú to britské tajné služby vo štvrtkovom spravodajskom súhrne sprostredkovanom ministerstvom obrany. Vyplýva to zo správy agentúry DPA.

Cieľom tejto kampane je zvýšenie počtu vojakov bez vyhlásenia novej mobilizácie, ktorá by v ruskej verejnosti bola veľmi nepopulárna, uvádza Londýn.

O nábore väzňov ruským ministerstvom obrany už predtým okrem iných informovala aj ukrajinská tajná služba. Podľa názoru vojenských expertov majú byť títo väzni, ktorým je za ich nasadenie do bojov sľubovaná milosť, využití ako „potrava pre delá“, aby boli ušetrení bežní ruskí vojaci.

Nábor nových bojovníkov vo väzniciach robila od leta 2022 žoldnierska Vagnerova skupina. V dôsledku eskalácie verejného sporu s ruským ministerstvom obrany však vagnerovci stratili prístup do ruského väzenského systému.

Vladimir Putin a Sergej Šojgu počas vojenskej prehliadky v Moskve.
Vladimir Putin a Sergej Šojgu počas vojenskej prehliadky v Moskve. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia