Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. mája 2023 o 13:17
Čas čítania 0:48

Máme miliardy eur v hotovosti. Slovenská štátna pokladnica je aktuálne plná do prasknutia, chváli sa odchádzajúca vláda

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko má k dispozícii hotovosť vo výške 8,5 miliardy eur.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Marcela Klimeka odovzdá odchádzajúca vláda svojim nástupcom štátnu pokladnicu v lepšom stave, ako ju v roku 2020 preberala. Aktuálne má Slovensko k dispozícii hotovosť vo výške 8,5 miliardy eur a vláda odborníkov by tak mohla do volieb fungovať aj bez toho, aby vstúpila na finančné trhy.

„Štátna pokladnica je, dalo by sa povedať, plná do prasknutia. Keby aj nastupujúca vláda úradníkov nevstúpila na finančné trhy počas celého svojho obdobia, chod a fungovanie štátu je riadne zabezpečené,“ povedal Klimek.

Na začiatku Matovičovej vlády iba miliarda

Pri nástupe vlády Igora Matoviča bola v štátnej pokladnici iba miliarda eur, čo podľa štátneho tajomníka postačovalo na financovanie štátu približne na dva týždne. Klimek zdôraznil, že v tom období boli navyše vzťahy štátu s bankami zlé, keďže tie odmietali financovať Slovenskú republiku.

K stabilizácii financovania štátu podľa Klimeka prispela aj dohoda so Slovenskou bankovou asociáciou. „Môžeme s čistým svedomím povedať, že verejné financie odovzdávame v lepšom stave, ako sme ich prevzali,“ dodal.


K úspechom odchádzajúceho kabinetu ministerstva Klimek priradil aj neočakávane nízky deficit štátneho rozpočtu na úrovni 2,04 percenta a pokles dlhu Slovenska na úroveň necelých 58 percent hrubého domáceho produktu. Slovensko sa tak vlani dostalo medzi krajiny, ktoré plnia maastrichtské kritériá.

Ministerstvo financií
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia