Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. júna 2023, 13:30
Čas čítania 0:52

Týchto 22 kusov kozmetiky okamžite prestaň používať, varujú slovenské úrady. V niektorých dokonca našli nebezpečnú ortuť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výrobky už nahlásili v niekoľkých krajinách Európy, vyskytovať sa môžu aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, vo Švédsku a v Rumunsku. Výrobky sa môžu vyskytovať aj v Slovenskej republike.

Zakázanú látku butylfenyl metylpropional obsahovali tekuté mydlo na ruky Palmolive Hygiene-Plus, parfumovaná voda pre ženy Sexy Dentelle, krém na tvár Revitalift trattamento ricco notte, toaletná voda pre mužov Entice Play, dezodorant CK free for men, hydratačný krém Crema idratante colorata BB naturale tutti i tipi di pelle a parfum Bella Gente.

Nahlásená bola aj toaletná voda pre mužov The winner, tekuté mydlo Malizia sapone liquido, toaletná voda pre mužov Arrivederci pour homme, parfum Golden Concentrated Perfume, pena na holenie Palmolive men a parfumovaná voda Rose Alice. ÚVZ varuje aj pred parfumom Bahrain Pearl concentrated perfume, Tierra del fuego a Miss sensible, parfumom pre ženy Acqua mia donna, 1999 women a Fine gold 999,9.

V krémoch našli ortuť

V krémoch na zosvetlenie pokožky Orbi 20 Anti marks cream a Orbi 20 Whitening cream našli ortuť. „Ortuť sa hromadí v ľudskom organizme a môže spôsobiť poškodenie nervového systému,“ upozornil ÚVZ.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ľudia by taktiež nemali používať krém na zosvetlenie pokožky Monobenzone cream U.S.P. 20 percent, ktorý obsahuje látky hydrochinón a kyselinu salicylovú. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

kozmetika
Zdroj: ÚVZ
Domov
Zdieľať
Diskusia