Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
1. októbra 2023, 7:30
Čas čítania 11:01

VOĽBY 2023 NAŽIVO: Fico dostane od prezidentky poverenie na zostavenie vlády. Špekulovať o koalícii odmietol

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme priebeh predčasných parlamentných volieb naživo.

• V predčasných voľbách zvíťazil Smer so ziskom 22,94 %, druhé skončilo Progresívne Slovensko, ktorému dalo hlas 17,96 % voličov. Tretí skončil Hlas so 14,70 % hlasov. Volebná účasť dosiahla 68,51 %. 

Robert Fico sa chce uchádzať o post predsedu vlády, vyhlásil to na tlačovej konferencii. O budúcom zložení vládnej koalície nechcel špekulovať.

16:05 – Takto sa volilo v tvojej obci, meste či mestskej časti. Na tomto odkaze nájdeš detailné výsledky.

16:02 – Polícia eviduje v súvislosti s voľbami do Národnej rady spolu 123 podnetov. Počas volebného dňa ich zaznamenala 93. Na nedeľnom brífingu o tom informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Zopakoval, že na pokojný priebeh volieb dohliadalo 6 500 policajtov.


Počas volebného dňa polícia zaznamenala šesť trestných oznámení. Z toho v dvoch prípadoch išlo o podozrenia z volebnej korupcie, v troch prípadoch o podozrenia z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Jeden prípad sa týkal veci trestného činu ohovárania.

Na snímke voliči vo volebnej miestnosti v bratislavskej Záhorskej Bystrici počas predčasných parlamentných volieb na Slovensku v sobotu 30. septembra 2023.
Na snímke voliči vo volebnej miestnosti v bratislavskej Záhorskej Bystrici počas predčasných parlamentných volieb na Slovensku v sobotu 30. septembra 2023. Zdroj: TASR/Erik Mader

15:45 – Záchranári počas sobotných (30. 9.) predčasných parlamentných volieb zasahovali 23-krát. Najviac výjazdov evidujú v Bratislavskom kraji. Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby o tom informuje na sociálnej sieti.


„Najviac, päťkrát, záchranári zasahovali v Bratislavskom kraji. Naopak, v Trnavskom kraji neevidujeme v tejto súvislosti žiadny výjazd,“ priblížilo OS ZZS.


Záchranári najčastejšie zasahovali pri kolapsoch a epileptických záchvatoch, ale aj pri pacientoch s úrazmi a hypertenziou. Boli vyslaní aj k žene, ktorá sa dusila jedlom. (tasr)

15:25 – V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky budú neplatné. Z toho dôvodu nie je v definitívnych výsledkoch 100 percent sčítaných zápisníc. Informoval o tom v nedeľu predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko.


Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová spresnila, že príčinou bolo zlyhanie členky okrskovej volebnej komisie, ktorá hodila do hlasovacej schránky nezistený počet obálok.

14:55 – Robert Fico dostane v pondelok od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie na zostavenie vlády. „V duchu našej ústavnej tradície zajtra poverím zostavením vlády víťaza volieb a zároveň som pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe,“ informovala prezidentka v statuse na Facebooku.

14:45 – Zahraničnopolitická orientácia Slovenska sa nebude meniť. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii k víťazstvu strany v parlamentných voľbách. Podčiarkol, že Slovensko je súčasťou Európskej únie, a pripomenul, že Smer-SD podporoval referendum o vstupe do Únie.

14:35 – Volebná účasť v sobotných (30. 9.) predčasných parlamentných voľbách dosiahla 68,51 percenta. Vo voľbách hlasovalo 3 007 123 voličov. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Robert Fico chce byť premiérom:
• Koalícia s Hlasom a SNS so 79 mandátmi je preňho pohodlnou väčšinou.
• Plánuje zaviesť hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom.
• Chce odvolať policajného prezidenta Hamrana a špeciálneho prokurátora Lipšica.

14:09 – Fico vyhlásil, že v prípade vládnutia s Hlasom a SNS s celkovým počtom 79 mandátov by preňho išlo o pohodlnú väčšinu.

13:55 – Robert Fico na tlačovej konferencii oznámil, že ak bude viesť novú vládu, okamžite po nástupe do funkcie zavedie hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom. Verejnosti odkazuje, že „to nebudú pekné obrázky“ a Slovensko bude musieť použiť aj silu, no je to podľa neho nutný krok v aktuálnom kontexte prílevu migrantov do strednej Európy.

smer
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

13:43 – Podpredseda PS Michal Truban verí, že KDH nevstúpi do vládnej koalície so Smerom. Podľa Denisy Sakovej z Hlasu by mohla vzniknúť veľká štvorkoalícia Smeru, Hlasu, SNS a KDH. 

13:36 – Robert Fico potvrdil, že „okamžite po voľbách“ musí byť vymenený policajný prezident Štefan Hamran, rovnako ako špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Nám ide hlavne o to, aby tam neboli ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť,“ hovoril Fico v reakcii na otázku o špeciálnej prokuratúre. „Nikto ich nebude zatvárať,“ vyhlásil Fico, ale skonštatoval, že Lipšic spoločne s viacerými prokurátormi musia odísť.

13:20 – Robert Fico čaká na telefonát od prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá by mu mala udeliť poverenie na zostavenie vlády. Šéf Smeru to uviedol na prvej tlačovej konferencii po voľbách. O budúcej vládnej koalícii odmietol špekulovať. Slovensko by si podľa neho zaslúžilo dva týždne pokoja, chce urýchlene upokojiť spoločnosť.

13:05 – Ak chce Fico koalíciu s Hlasom, bude musieť korigovať svoje vyjadrenia napríklad v téme zahraničnej politiky. Peter Pellegrini uvádza, že Slovensko je pevne zakotvené v Európskej únii a NATO.

Na otázku o vojenskej pomoci Ukrajine Pellegrini povedal, že Slovensko už Kyjevu poslalo všetko, čo zo zásob svojej armády poslať mohlo. Podľa neho to už viac nebude politická téma. Ak by Slovensko malo na Ukrajinu posielať muníciu, ktorú u nás vyrábame, podľa Pellegriniho je to „práca pre slovenský ľud“ a legitímny biznis. (rtvs)

13:03 – OĽaNO pôjde do opozície, podľa Igora Matoviča sa na povolebných rokovaniach ani nezúčastní. 

12:50 – Nie je dohodnuté nič, tie rokovania budú ťažké, vyhlásil Peter Pellegrini o potenciálnej koalícii so Smerom a s Robertom Ficom. „Teraz si to ľudsky užívam. My sme im nevoňali, s tým Hlasom preč, len keby náhodou, odvracali sa od nás, ako keby sme boli my škodná,“ hovorí Pellegrini. „A teraz zrazu sme pre nich prijateľní, ja som veľký pragmatik,“ skonštatoval šéf Hlasu.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

12:35 – Pre KDH je kľúčové, aby dodržalo to, čo sľúbilo voličom pred voľbami. Milan Majerský narážal na to, že KDH voličom sľúbilo odmietnutie vládnutia Smerom. 

„Ja si to aktuálne neviem predstaviť,“ povedal Majerský o potenciálnej koalícii so Smerom, Hlasom a SNS. Nevnímam žiadne signály o tom, že by celoslovenská rada KDH chcela ísť do vlády so Smerom, skonštatoval Majerský.

12:28 – Pellegrini si podľa vlastných slov nenárokuje pozíciu premiéra, zatiaľ o tom vraj vôbec nerozmýšľal. Konkrétne podmienky, ktoré si Hlas bude klásť, musí schváliť predsedníctvo. Hlas bude podľa neho garantom stability a pohľadu do budúcnosti. 

12:24 – Petra Pellegriniho zatiaľ nekontaktoval Robert Fico, Hlas doteraz nekomunikoval so žiadnou stranou a neprebehli žiadne rokovania. Pellegrini cíti zodpovednosť za vznik budúcej koalície, volebný pat by bol podľa neho veľkou tragédiou pre Slovensko.

Pellegrini odmieta obísť Smer, vyhlásil, nech si Fico preberie poverenie od prezidentky, a keby potenciálne rokovania zlyhali, až následne sa môže diskutovať o iných alternatívach s ďalšími stranami.

12:22  „Nikoho sme neurážali, nikomu sme sa nevyhrážali, naďalej sme do posledného dňa pôsobili viac pozitívne ako negatívne,“ uviedol na margo svojej kampane šéf Hlasu. Pellegrini skonštatoval, že v posledných týždňoch pred voľbami mohli pritvrdiť rétoriku, aby získali „možno pol percenta navyše“, no neurobili to. (rtvs)

12:10 – Rudolf Huliak z SNS vyhlásil, že volebný výsledok strany svedčí o tom, ako efektívne sa národniarom podarilo pospájať konzervatívne a pronárodné sily. „Zahodili sme egá,“ povedal Huliak, ktorý sa vo voľbách prekrúžkoval zo 150. miesta kandidátky až na tretie miesto medzi kandidátmi SNS. 

12:00 – Progresívne Slovensko je spokojné so svojím výsledkom, podľa Michala Šimečku viedlo hnutie pozitívnu kampaň. Prvé exit polly podľa neho v strane brali s rezervou, pretože s nimi mali negatívnu skúsenosť už z minulých volieb, povedal v relácii RTVS O 5 minút 12.

rtvs
Zdroj: Reprofoto/RTVS

11:44 – Tomáš Taraba z SNS uviedol, že pre Smer a Hlas je SNS najprirodzenejším partnerom do povolebnej debaty o vytváraní koalície. Kandidátka SNS podľa neho nebola vytvorená na podkopávanie a spochybňovanie slovenského členstva v EÚ či NATO.

Ak by Smer chcel do koalície KDH, aby spolu mohli vytvoriť ústavnú väčšinu, podľa Tarabu by si strany najskôr mali sadnúť a nájsť prieniky v tom, aké ústavné zákony by spoločne chceli meniť. „Nie aby to boli len čísla pre čísla,“ uzavrel v TA3.

11:35 – Peter Pellegrini odmieta ísť do vlády, ktorá by bola „vládou pomsty“. Do úvahy podľa šéfa Hlasu neprichádza vláda, v ktorej by sa niekto pokúšal o akékoľvek experimenty s vystupovaním z Európskej únie či NATO. Budúca vláda podľa neho musí byť stabilná. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3.

11:19 – Robertovi Ficovi k volebnému víťazstvu zablahoželal maďarský premiér Viktor Orbán. „Vždy je skvelé spolupracovať s patriotom. Teším sa na to,“ odkázal predsedovi Smeru maďarský premiér. Ficovi k víťazstvu zablahoželal aj bývalý český premiér Andrej Babiš, ktorý na sociálnej sieti X v rovnakom príspevku zagratuloval aj Petrovi Pellegrinimu. 

11:11 – Strana Smer doteraz bližšie nekomentovala výsledky volieb. Jej zástupcovia neprišli do žiadnej diskusnej relácie, strana avizovala, že sa k výsledkom vyjadrí až na vlastnej tlačovej konferencii o 13.00 h. 

Smer Fico
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

11:00 – Celoslovenská rada KDH zasadne 14. októbra, tá rozhodne o akejkoľvek povolebnej spolupráci či vytvorení potenciálnej koalície. KDH pred voľbami deklarovalo, že do koalície so Smerom nevstúpi, podľa šéfa strany Milana Majerského ani v tejto chvíli nič nenaznačuje tomu, že by sa tento postoj mal akokoľvek zmeniť.

10:45 – Šéf Hlasu odkázal prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi, že sa môže zbaliť, pretože ho nová vláda po vymenovaní urýchlene vymení. V prípade Špeciálnej prokuratúry, na ktorej čele stojí Daniel Lipšic, Pellegrini naďalej tvrdí, že potrebu jej existencie musia posúdiť odborníci. 

10:42 – Peter Pellegrini v diskusii TV Markíza vyhlásil, že preferuje vládnu trojkoalíciu, ktorá by podľa neho mohla byť stabilnejšia ako štvorkoalícia. Nebráni sa však ani štvorkoalícii, všetko bude podľa šéfa Hlasu záležať na rokovaniach. 

10:34 – Igor Matovič oznámil, že sa chystá zasadnúť do parlamentu, no nevie, na ako dlho. „Cítim sa unavený,“ skonštatoval v TV Markíza s tým, že v poslednom období premýšľal nad svojou politickou budúcnosťou a nad tým, či v politike zostane. 

10:26 – Smer za víťazstvo vo voľbách dostane viac ako 23 miliónov eur, Progresívne Slovensko zinkasuje viac ako 18 miliónov eur. Peniaze od štátu dostanú aj Republika a Aliancia, ktoré sa do parlamentu nedostali, pretože vo voľbách získali nad 3 percentá hlasov. (denník n)

Smer – viac ako 23 miliónov eur
Progresívne Slovensko – viac ako 18,2 milióna eur
Hlas – viac ako 15,2 milióna eur
OĽaNO – viac ako 9,3 milióna eur
KDH – viac ako 7,1 milióna eur
SaS – viac ako 6,6 milióna eur
SNS – viac ako 5,9 milióna eur
Republika – viac ako 3,6 milióna eur
Aliancia – viac ako 3,3 milióna eur

10:20 – Peter Pellegrini upozornil na to, že na kandidátke SNS sa do parlamentu prekrúžkovali zástupcovia viacerých rozdielnych strán. Bude ho zaujímať, či Danko dokáže garantovať celistvosť svojho poslaneckého klubu.

„On musí vedieť, či tí ľudia, ktorí tam prišli, vytvoria jednoliaty klub a či budú schopní držať vládu,“ skonštatoval šéf Hlasu na margo predsedu SNS Andreja Danka. (markíza)

10:15 – Michal Šimečka potvrdil, že na Slovensku existuje úzus, že premiérom sa stáva predseda najsilnejšej koaličnej strany. Reagoval tak na otázku, či ponúkne Petrovi Pellegrinimu post predsedu vlády.

Diktovať si podmienky pár hodín po voľbách však podľa neho nie je správne, trvá na tom, že v najbližších dňoch bude viesť neformálne rokovania s predsedami politických strán.

markíza
Zdroj: Reprofoto/TV Markíza

10:10 – Dvaja expremiéri v jednej vláde nemôžu z dlhodobého hľadiska fungovať, povedal predseda Hlasu Peter Pellegrini v odpovedi na otázku, či naozaj nebude sedieť vo vláde s Robertom Ficom. Uznal, že túto otázku je možné vyriešiť, ak by jeden z nich zastával post predsedu vlády a druhý by sa stal napríklad predsedom parlamentu.

10:07 – Predseda KDH Milan Majerský zopakoval, že hnutie má naďalej svoje červené čiary. Na otázku, či by bol ochotný vstúpiť do vlády so Smerom, odpovedal, že KDH pred voľbami akúkoľvek spoluprácu s touto stranou vylúčilo.

Ak by sa na tom čokoľvek zmenilo, musela by to podľa Majerského schváliť celoslovenská rada KDH, no momentálne vraj „nevidí signály, že by k tomu malo dôjsť“.

10:01 – Víťaz volieb má dostať právo na zostavenie vlády, treba rešpektovať tieto zvyklosti, povedal Peter Pellegrini v diskusnej relácii TV Markíza. Hlas bude podľa Pellegriniho prihliadať na kvalitu koalície, nechce potenciálnu vládu iba rôznymi spôsobmi zliepať.

9:59 – Michal Šimečka plánuje „v najbližších dňoch neformálne hovoriť s lídrami politických strán“ s cieľom zistiť, či je možné vytvoriť alternatívnu väčšinu. Vláda Roberta Fica by podľa predsedu PS nebola pre Slovensko dobrou správou. (tv markíza)

9:50 – Progresívne Slovensko by v záujme Slovenska malo Petrovi Pellegrinimu ponúknuť post predsedu vlády, vyhlásil v Rádiu Expres v relácii Braňo Závodský naživo člen KDH František Mikloško. Myslí si, že ak Pellegrini pôjde do vlády so Smerom, tak „skončil“.

hlas
Zdroj: TASR/Michal Svítok

9:46 – Pre KDH po voľbách platia „všetky červené čiary“, vyhlásil podpredseda strany Tomáš Merašický. Podľa Merašického sa KDH bude snažiť urobiť všetko pre to, aby v parlamente vznikla demokratická vláda, pričom KDH pred voľbami vylučovalo spoluprácu so Smerom. Strana bude mať 14. októbra celoslovenské predsedníctvo. (sme)

9:44 – Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje výsledky volieb ako prejav vyslovenej dôvery voličov. Strane Smer zagratulovala k volebnému víťazstvu. 

9:32 – Predseda PS Michal Šimečka po voľbách odíde z Európskeho parlamentu. Vzdá sa mandátu europoslanca aj svojej funkcie podpredsedu Európskeho parlamentu.

9:25 – Podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga by bolo najlepšie, ak by sa Peter Pellegrini rozhodol vstúpiť do koalície s Progresívnym Slovenskom a SaS. Gröhling vyhlásil, že je zvedavý, ako sa Pellegrini rozhodne, pretože si nevie predstaviť vládnutie Hlasu s Andrejom Dankom či Kuffovcami.

9:15 – Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyhlásil, že strana urobí všetko pre to, aby Slovensku znovu nevládol Robert Fico. Hlas podľa Šimečku stojí pred civilizačnou voľbou, či vstúpi do vlády so Smerom, alebo sa rozhodne pre koalíciu s PS, ktorá by mala vyšší počet mandátov. 

Šimečka však povedal, že premiérsky post pripadá podľa tradície najsilnejšej strane vládnej koalície a on nevidí dôvod to meniť. Takto odpovedal na otázku, či je PS pripravené ponúknuť Petrovi Pellegrinimu post predsedu vlády výmenou za zostavenie koalície.

9:10 – Igor Matovič po príchode do diskusie v TV Joj vyhlásil, že „Slovensku bude opäť vládnuť mafia“ v zložení Smer, Hlas a SNS. „Bude mafiánsky štát, Hlas, Smer a SNS,“ skonštatoval. Podľa Matoviča nastane „bohapusté rozkrádanie verejných financií“ a zastavia sa vyšetrovania exponovaných káuz.

tv joj
Zdroj: Reprofoto/TV Joj

9:06 – Podľa Lucie Plavákovej z Progresívneho Slovenska sa bude strana usilovať o neformálne rokovania s potenciálnymi partnermi už počas dnešného dňa. 

9:02 – Hlas chce vyšetrovať všetky kauzy, ale podľa Erika Tomáša musí vyšetrovanie prebiehať zákonným spôsobom. Takto reaguje na otázku, či Hlas po prípadnom spojení so Smerom v novej vládnej koalícii nebude chcieť nová vláda zametať kauzy pod koberec.

K žiadnemu nadužívaniu paragrafu 363 podľa Tomáša nedochádza. Strana Hlas sa podľa neho hlási k príslušnosti k Európskej únii a NATO. „Nikdy nespochybníme našu zahraničnopolitickú orientáciu, nikdy,“ skonštatoval. (tv joj)

8:48 – Podľa Erika Tomáša je strana KDH prijateľným koaličným partnerom. Nechce však komentovať, či je KDH prijateľnejším partnerom ako strana SNS.

Vyjadrenie Petra Pellegriniho o tom, že si nevie predstaviť sedieť s Robertom Ficom v jednom vládnom kabinete, podľa Tomáša nie je žiadnou komplikáciou. 

8:45 – Vyklikaj si prípadné koalície v budúcom parlamente. Najpravdepodobnejšie aktuálne vyzerá koalícia Smeru, Hlasu a SNS so 79 mandátmi, no vládu by dokázali zložiť aj strany Progresívne Slovensko, Hlas, SaS a KDH s 82 mandátmi.

Ak by sa Smer, Hlas a SNS spojili aj s KDH, takáto koalícia by mohla dosiahnuť ústavnú väčšinu s 91 mandátmi.

8:42 – Podľa Lucie Plavákovej bude Progresívne Slovensko robiť všetko pre to, aby Robert Fico nedokázal zostaviť vládu.

8:35 – Na obrazovkách TV Joj sa začala debata s podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska Luciou Plavákovou a podpredsedom Hlasu Erikom Tomášom. Zástupcovia Smeru odmietli účasť, Smer chystá vlastnú tlačovú konferenciu približne o 13.00 h.

„Naša programová a hodnotová blízkosť je očividná, o tom netreba špekulovať,“ skonštatoval Tomáš na margo prípadnej spolupráce so Smerom. Karty má teraz podľa neho v rukách Robert Fico, ktorý bude musieť oslovovať prípadných koaličných partnerov.

tv joj
Zdroj: Reprofoto/TV Joj

8:32 – Hlas zatiaľ so Smerom nerokoval. Podľa Erika Tomáša strana Hlas čaká na oslovenie zo strany Roberta Fica. Strana podľa neho má preferovanú koalíciu, ale na všetkom sa musí zhodnúť predsedníctvo.

8:25 – Takto bude vyzerať Národná rada SR po parlamentných voľbách.

8:00 – Progresívne Slovensko získalo až 61,70 % hlasov od voličov zo zahraničia. Progresívcov z cudziny volilo viac ako 35-tisíc ľudí, za nimi skončila SaS so ziskom 10,80 % hlasov. Slováci zo zahraničia poslali viac ako 3,5-tisíc hlasov aj Smeru, ktorý od nich vďaka tomu získal 6,10 % hlasov. (volby sr)

7:45 – Robert Fico oslavoval svoje volebné víťazstvo na balkóne straníckej centrály na Súmračnej v Bratislave. Pár minút po štvrtej ráno si vedenie Smeru spoločne zaspievalo pieseň Na kráľovej holi, následne niekto z balkóna zakričal „my sme vyhrali, tak sa to robí, do psej matere“. (denník n)

7:08 – Peter Pellegrini v noci na tlačovej konferencii oznámil, že vstup do akejkoľvek koalície bude musieť jednohlasne schváliť predsedníctvo strany. Koalíciu so Smerom nevylúčil, ale zopakoval svoje slová z kampane o tom, že dvaja premiéri by v jednej vláde sedieť nemali. Pellegrini predpokladá, že Smer osloví stranu Hlas ako prvú.

7:05 – Predseda SNS Andrej Danko vo svojej nočnej reakcii na priebežné výsledky volieb oznámil, že sa už teraz cíti ako súčasť novej vládnej koalície. Ak by vznikla koalícia v zložení Smer, Hlas a SNS, mala by v rukách pohodlnú väčšinu 79 mandátov.

7:00 – Víťazom volieb sa po sčítaní 99,90 % hlasov stal Smer-SSD na čele s Robertom Ficom. Vedenie Smeru oslavovalo svoje víťazstvo vo voľbách na balkóne straníckej centrály v bratislavskom Ružinove, na ktorom si krátko po štvrtej ráno členovia strany zaspievali pieseň Na kráľovej holi. 

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia