Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
Tímea Krauszová
1. novembra 2023 o 16:45
Čas čítania 0:57

Priplatíme si za obľúbený nápoj? Cena pomarančového džúsu rapídne narástla na rekordnú úroveň, zdražel už o 90 %

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Cena pomarančového džúsu pokračuje v raste a na začiatku týždňa dosiahla nový rekord, keď prekročila 4 doláre za libru (0,45 kg).

Od začiatku roka sa cena jedného z najviac konzumovaných nápojov na svete takmer zdvojnásobila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Cena mrazeného džúsu s dodávkou v januári dosiahla na newyorskej burze počas utorkového (31. 10.) obchodovania 4,17 USD (3,95 eura) za libru, čo je najvyššia cena od začatia obchodovania s touto komoditou v roku 1966. Neskôr sa skorigovala na úroveň tesne nad 3,80 USD/libra (3,60 €). Od začiatku tohto roka vyskočila cena pomarančového džúsu už o 90 %.

Svet už prakticky nemá zásoby pomarančov

Dôvodom rekordných cien je pokles úrody pomarančov v USA, Brazílii a Mexiku, čo sú najväčší producenti pomarančov a pomarančového džúsu na svete. Znižovanie úrod spôsobuje nepriaznivé počasie a bakteriálna choroba známa ako zelenanie citrusov. Úrody pomarančov na Floride výrazne poškodili aj hurikány.

Ibiapaba Netto, šéf organizácie CitrusBR, ktorá zastupuje producentov pomarančového džúsu v Brazílii, povedal, že s návratom k pôvodnej produkcii sa v dohľadnom čase počítať nedá. Ako uviedol, vyžiada si to určitý čas a nie je ani isté, či ešte niekedy bude produkcia taká ako v minulosti. Práve Brazília má na vývoj cien komodity najväčší vplyv. Na celosvetovom obchode s pomarančovým džúsom sa podieľa až 75 %.

11. decembra 2024 o 9:15 Čas čítania 0:46 Peter Janičina: Sous vide v bežnej kuchyni nemá čo hľadať Peter Janičina: Sous vide v bežnej kuchyni nemá čo hľadať

Netto dodal, že producenti citrusov sa v súčasnosti obávajú investovať do rozširovania svojich sadov. Dôvodom je práve zelenanie citrusov, ktoré spôsobuje, že pomaranče nedozrejú a majú horkú chuť. „Väčšie úrody pomarančov sme zaznamenali naposledy pred piatimi rokmi,“ povedal Netto a dodal, že v súčasnosti nemajú už prakticky žiadne zásoby.

Domov
Zdieľať
Diskusia