Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
18. novembra 2023 o 15:15
Čas čítania 1:14

Pozor na nebezpečné vianočné svetielka! Tieto musia obchody stiahnuť z predaja, môžu ohroziť zdravie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Svetielka predstavujú riziko ohrozenia zdravia a majú technické nedostatky.

Ak si už začal s nákupom vianočných ozdôb a doplnkov, zbystri pozornosť. Vo viacerých obchodoch sa totiž nachádzajú nebezpečné vianočné svetielka, ktoré už sťahujú z predaja. Dôvodom je fakt, že pri ich používaní môže dôjsť k úrazu. Na nebezpečné svetielka upozorňuje na základe informácií zo Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) webový portál Startitup

Slovenská obchodná inšpekcia v súčasnosti pracuje v rámci svojich opatrení na stiahnutí svetielok z trhu a bráni ich ďalšiemu sprístupneniu. Na svojom webe inšpekcia uvádza, že svetielka predstavujú riziko ohrozenia zdravia. Označujú ich preto za nebezpečný produkt.

Ide o výrobok s označením „Svetelný reťazec (180 LED) item no.: 27643“, ktorý bol vyrobený v Číne. Na svojom webe opisuje SOI nebezpečný produkt detailne: „Svetelný reťazec bielej farby, ktorého súčasťou je aj zariadenie na zmenu režimov svietenia. Reťazec nie je označený povinnými údajmi ani opatrený návlečkou, na ktorej by tieto údaje boli uvedené. Označenie CE sa nachádza len na kartónovej krabici, v ktorej je predmetný výrobok balený. Reťazec nie je taktiež sprevádzaný návodom na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.“ 

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

SOI tiež uvádza, že v dôsledku nedostatočnej mechanickej pevnosti svietidla je možný priamy prístup k živým častiam, čo môže mať za následok úraz elektrickým prúdom. Svetielka však majú aj ďalšie technické nedostatky, ktoré sú potenciálnou hrozbou.

Nebezpečné svetielka sťahuje SOI z predaja.Nebezpečné svetielka sťahuje SOI z predaja.Nebezpečné svetielka sťahuje SOI z predaja.Nebezpečné svetielka sťahuje SOI z predaja.
Zobraziť galériu
(5)

Ak máš svetielka doma, nepoužívaj ich, ale vráť

„Slovenská obchodná inšpekcia uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu a zabezpečila jeho stiahnutie z trhu, ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku,“ píše na webe SOI. Dodáva, že spotrebiteľ má pri vrátení tohto nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, viacero práv. 

Ak máš teda svetielka doma, môžeš požiadať o vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku, alebo môžeš svetielka vymeniť za iný bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia