Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
4. januára 2024, 17:08
Čas čítania 1:03

Strelec z pražskej univerzity si údajne zobral úver viac ako milión korún. Nie je jasné, kto mu ho poskytol

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Český denník prišiel s informáciou, že strelec si zobral vysoký úver.

Strelec, ktorý pred Vianocami vraždil na filozofickej fakulte v Prahe, si zobral úver viac ako milión českých korún. Zatiaľ nie je známe, kto mu ho poskytol, informuje český portál Mladá fronta DNES. Peniaze zrejme minul na nákup zbraní a munície.

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Karlova univerzita bude zavádzať nové pravidlá

Pražská Karlova univerzita bude postupne zavádzať odporúčania, ktoré vyplynuli z bezpečnostnej analýzy jej budov. Podľa jej poradcu pre bezpečnosť Zdenka Kalvacha sú vhodnými opatreniami nácvik modelových situácií, krízový informačný systém či doplnenie tiesňových tlačidiel. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii s vedením univerzity.

V krízovej situácii je podľa Kalvacha prioritou, aby univerzita okamžite reagovala. Druhým krokom je včasné varovanie, aby sa o útoku dozvedelo čo najviac ľudí v okolí. Treťou prioritou je zmiernenie dôsledku takého incidentu – teda efektívna koordinácia a čo najrýchlejšia distribúcia pomoci.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Školy by si podľa neho v súčasnosti mali spresniť rutinné aj krízové postupy. Zdôraznil, že ich nestačí len vytvoriť, ale potrebný je aj praktický nácvik. Odporučil aj vytvorenie centrálnej bezpečnostnej linky či krízový informačný systém, ktorý by prostredníctvom SMS, emailu či telefonátov informoval o tom, čo sa deje.

Užitočné sú podľa neho aj tiesňové tlačidlá v budovách fakúlt. Dodal, že v niektorých objektoch fakúlt uvažujú o nasadení kamier, ktoré sú schopné detegovať niektoré špecifické zvuky. Za nevhodné označil bariéry pri vstupe do budov, akými sú napríklad bezpečnostné rámy. Pri tomto type útokov to podľa neho nie je účelné.

strelba v prahe
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia