Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eva Thonhauserová
18. januára 2024 o 15:57
Čas čítania 1:46

Manažment pandémie covid-19 bude preverovať antivaxer a konšpirátor z TV Slovan. Vraj nechce hľadať vinníkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K vymenovaniu sa vyjadril samotný Kotlár, premiér Fico i opozícia.

Vláda vo štvrtok 18. januára vymenovala poslanca Národnej rady SR Petra Kotlára zo SNS za jej splnomocnenca pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covidu-19. Postupy a využívanie zdrojov bude Kotlár podľa vlastných slov prešetrovať spoločne s odborným tímom vedcov, lekárov a právnikov.

Portál aktuality.sk upozornil, že Kotlár je doktor, ktorý sa v dezinformačnej televízii Slovan chválil, že sa nedal zaočkovať. V televízii priamo vystupoval proti očkovaniu na covid-19. 

Fico tvrdí, že riadenie pandémie sa vymklo štandardnej kontrole 

„Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou covidu-19 v rokoch 2020 – 2022,“ vysvetlil predseda vlády Robert Fico, ktorý návrh na rokovanie predložil.


V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. „Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkli štandardnej kontrole: prebiehali mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly,“ uviedol v materiáli.


Kotlárovou úlohou bude preto zaistiť aj to, aby sa „podobné zlyhania štátu“ už neopakovali.
Splnomocnenec bude podľa štatútu poradný orgán vlády a svoju činnosť má s vládou koordinovať.

Čo hovorí Kotlár? 

Kotlár tvrdí, že prešetrenie manažmentu covidovej doby nie je politickou objednávkou, ale objednávkou spoločnosti. „Cieľom nie je hľadať vinníkov, ale pripraviť sa na možnú ďalšiu pandémiu,“ vysvetlil. Pravidelne chce prinášať správy z prešetrovania.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Slovensko podľa Kotlára počas pandémie krvácalo „ľudsky aj ekonomicky“. „Preto sme sa rozhodli, že zavedieme isté opatrenia, prešetríme toto obdobie, navrhneme správne postupy a poukážeme aj na štruktúry, ktoré by mali niesť plnú zodpovednosť za predchádzajúce vedenie,“ priblížil Kotlár, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady SR za SNS.

Vyzdvihol, že na Slovensku vychádza na rozdiel od iných štátov Európskej únie snaha prešetriť manažment pandémie z koalície. Niekoľko štátov mu podľa jeho slov prisľúbilo pomoc. Načrtol aj medzirezortnú spoluprácu a kooperáciu s orgánmi, ako sú Najvyšší kontrolný úrad či Finančná správa SR. Pokiaľ sa preukáže v priebehu troch mesiacov, že pandémia nebola manažovaná správne, avizuje aj vyjadrenie smerom k štruktúram, akou je Svetová zdravotnícka organizácia.

Kritika z radov opozície

Poslanec parlamentu Oskar Dvořák z Progresívneho Slovenska nesúhlasí s menovaním poslanca Kotlára za splnomocnenca vlády pre preverenie manažmentu počas pandémie ochorenia COVID-19. Považuje to za politickú trafiku pre SNS, ktorá poslúži len na to, aby Kotlár aj naďalej šíril dezinformácie.


„Kotlár chce prešetrovať zloženie vakcín a svojou ‚súpravou mladého chemika‘ chce konkurovať etablovaným inštitúciám, ako sú Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra, ktoré už vakcíny preverili a povedali, že sú v poriadku. Taktiež chce preveriť manažment pandémie, ktorého vyšetrovanie už však v súčasnosti prebieha v gescii Generálnej prokuratúry SR,“ skonštatoval Dvořák.

Domov
Zdieľať
Diskusia