Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. januára 2024, 13:59
Čas čítania 1:59

VIDEO: V Nemecku protestovali proti krajnej pravici. Cez víkend sa v uliciach stretlo vyše 1,4 milióna ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na protesty proti AfD prišlo cez víkend vyše 1,4 milióna ľudí.

Vyše 1,4 milióna ľudí sa cez víkend zúčastnilo na protestoch proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). V nedeľu to oznámili organizátori týchto akcií.

„Len v nedeľu sa protesty konali v približne 40 mestách,“ uviedli v spoločnom vyhlásení nemecká mimovládna organizácia Campact a aktivistické hnutie Fridays for Future (Piatky za budúcnosť). Túto skutočnosť zároveň označili za „jasný signál odporu voči AfD aj posunu nemeckej spoločnosti doprava“.

Nemecká polícia dosiaľ nevyčíslila celkový počet zhromaždení a ich účastníkov, ktoré na území celej krajiny prebiehali od piatka do nedele. Organizátori však ohlásili od piatka do nedele protestné akcie na približne sto miestach po celom Nemecku.

Na nedeľnú demonštráciu v Mníchove prišlo toľko ľudí, že ju boli nútení z bezpečnostných dôvodov zrušiť a ľudí vyzvali, aby sa rozišli. Podľa odhadov miestnej polície sa na proteste v bavorskej metropole zúčastnilo približne 100-tisíc ľudí, čo je približne štyrikrát viac, než bolo na akciu zaregistrovaných.

Protestujúci mali aj transparenty s nápisom „Preč s nacistami“ 

Obdobná demonštrácia sa v nedeľu večer konala aj v centre hlavného mesta Berlín, kde vyšlo do ulíc taktiež približne 100-tisíc ľudí. Demonštranti sa tam zišli pred budovou dolnej komory parlamentu (Bundestagu), pričom niesli transparenty s nápismi ako „Nijaké miesto pre nacistov“ či „Preč s nacistami“.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V saskej metropole Drážďany, kde krajne pravicová AfD vedie v prieskumoch verejnej mienky, museli úrady zmeniť priestor, kde prebiehal protestný pochod. Zväčšili ho tak, aby sa naň zmestil obrovský počet účastníkov, informovala polícia na platforme X.

Masové demonštrácie sa v nedeľu konali aj v mnohých ďalších nemeckých mestách. V Kolíne nad Rýnom vyšlo podľa organizátorov do ulíc približne 70-tisíc ľudí, zatiaľ čo v Brémach miestna polícia odhadla účasť na obdobnej akcii na 45-tisíc ľudí.

Už v sobotu pritom prilákali protesty v celej krajine minimálne 300-tisíc ľudí, pričom tie najväčšie sa konali vo Frankfurte nad Mohanom a v Hannoveri, kde v oboch prípadoch prišlo podľa odhadov polície aj organizátorov približne 35-tisíc ľudí. V Dortmunde napočítali zhruba 30-tisíc účastníkov.

Už v piatok sa konali protesty v mnohých nemeckých mestách vrátane napríklad Hamburgu, kde boli organizátori taktiež nútení predčasne ukončiť akciu pre nepredpokladanú obrovskú účasť a obavy o bezpečnosť demonštrantov. Podľa ich odhadov na protest prišlo 80-tisíc, pričom mnohí sa na miesto demonštrácie ani nevošli.

Polícia vyčíslila tamojšiu účasť na 50-tisíc.

Demonštrácie prebiehajú viac ako týždeň

Demonštrácie proti krajnej pravici prebiehajú v celom Nemecku už viac ako týždeň. Vyvolali ich nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na remigráciu, respektíve masové deportácie migrantov a neasimilovaných občanov. Takéto deportácie by sa podľa účastníkov mali týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko.

Domov
Zdieľať
Diskusia