Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
28. januára 2024, 11:26
Čas čítania 0:59

Pozor na tieto bratislavské linky MHD. Môže sa stať, že nimi nestihneš prísť do roboty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medzi najviac meškajúce patria linky 32, 37, 42, 59, 75 a 98.

V bratislavskej mestskej hromadnej doprave patria medzi najviac meškajúce autobusové a trolejbusové linky 32, 37, 42, 59, 75 a 98. Jedným z hlavných dôvodov je narastajúca intenzita individuálnej automobilovej dopravy v meste. Uviedol to hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Jozef Vozár.

„Dopravný podnik len zriedka spôsobuje meškania spojov vlastným pričinením. Prípadné meškania bývajú spôsobené nečakanými komplikáciami alebo mimoriadnymi situáciami,“ skonštatoval Vozár.

Najčastejšie odchýlky od cestovných poriadkov zaznamenáva mestský dopravca v časoch dopravných špičiek. Zvyčajne to býva cez pracovné dni ráno v čase približne medzi 8.00 a 9.00, popoludní medzi 16.00 a 18.00. „Linky, na ktoré dopravné kongescie vplývajú najviac, meškajú do 10 až 15 minút,“ poznamenal Vozár s tým, že v prípade zložitejších dopravných situácií využíva záložné vozidlá rozmiestnené v rôznych častiach Bratislavy.

Mesto prišlo s viacerými opatreniami

K zrýchleniu celkového času prepravy cestujúcich pomáhajú viaceré opatrenia. Jedným z nich sú napríklad zastávky na znamenie, ktoré mestský dopravca plošne zaviedol vo februári 2023. Ďalším opatrením je aj zatraktívnenie intervalov liniek MHD, čo znamená, že linka jazdí častejšie. „V budúcnosti tiež budú výkony niektorých liniek nahradené električkovou trakciou,“ pripomenul Vozár.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

V spolupráci s hlavným mestom sa dopravný podnik usiluje aj o rozširovanie preferencie pre MHD. Jedným zo spôsobov je zriaďovanie vyhradených jazdných pruhov, čo rovnako pomáha predchádzať meškaniu. Napríklad BUS pruhy na Gagarinovej ulici pomohli vozidlám DPB ušetriť počas popoludňajšej špičky 71 % jazdného času v smere do Vrakune. Na Karadžičovej ulici ušetria vodiči DPB popoludní zhruba 58 % jazdného času. V priemere sa MHD na dotknutých úsekoch zrýchlila o 32 %.

MHDtrolejbus
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia