Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. marca 2024, 20:20
Čas čítania 0:47

Zverejnili manuál na odstrel medveďa na Slovensku. V jedinečných prípadoch je možný aj odstrel v intraviláne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Manuál platí od 1. marca.

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého. Veliteľom zásahu bude člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého alebo určený zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR, správy národných parkov alebo chránených oblastí.

V ojedinelých prípadoch sa bezpečný odstrel môže udiať aj v intraviláne samosprávy. Manuál platí od 1. marca.

Prísne zásady odstrelu medveďa

„K usmrteniu identifikovaného problémového jedinca medveďa hnedého odstrelom môže vykonávateľ pristúpiť len na základe priameho pokynu veliteľa zásahu v prípade, ak je priamo zúčastnený pri odstrele, alebo na základe preukázateľného pokynu veliteľa zásahu, a to formou SMS alebo mailu,“ uviedol envirorezort.


V každom jednotlivo posudzovanom prípade musí ísť podľa MŽP o identifikovaného problémového medveďa, ktorého správanie spĺňa stupne: extrémne vysoké riziko, vysoká miera rizika a významná miera rizika.


Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) na začiatku februára upozornil, že manuál sa netýka plošného odstrelu, ale zásahu v krízových situáciách, keď sa dostane medveď do intravilánu a predstavuje reálne nebezpečenstvo pre ľudí a ich majetok.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

„V danom prípade vydá výnimku na odstrel envirorezort a zároveň musí dať výnimku okresný úrad, ktorý preverí, či v danej oblasti intravilánu je možný takýto odstrel,“ vysvetlil.
Prípravu manuálu si vyžiadal narastajúci problém v intravilánoch obcí a miest, tvrdí rezort.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia