Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
SITA
dnes 22. októbra 2024 o 18:53
Čas čítania 0:53

Ústav pamäti národa bude Andreja Babiša stále označovať za agenta ŠTB. Nesúhlasí s krokmi Ministerstva vnútra SR

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Andreja Babiša budú naďalej viesť v registračných protokoloch ŠtB ako tajného spolupracovníka v kategórii agent.

  • Bývalý český premiér Andrej Babiš naďalej zostáva vedený v registračných protokoloch Štátnej bezpečnosti ako tajný spolupracovník v kategórii agent. Informuje o tom hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Michal Miklovič
  • Miklovič to povedal v reakcii na zmier, ktorý s Babišom uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR, v súvislosti s jeho neoprávneným zaradením do databázy agentov bývalej ŠtB.
  • Miklovič uviedol, že vzhľadom na to, že ÚPN nebol účastníkom predmetného súdneho sporu, z dohody medzi Babišom a slovenským rezortom vnútra mu nevyplývajú povinnosti.

Citáty: „Dohoda o zmieri nestojí nad zákonom, na základe ktorého je ústav povinný zverejniť registračné protokoly ŠtB," doplnil Miklovič.

„Ústav poskytol ministerstvu na jeho vlastnú žiadosť dokumenty a analýzy, ktoré dokazujú oprávnenosť evidencie Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB. Ministerstvo vnútra tak podľa ústavu nebolo v dôkaznej núdzi," informoval Miklovič.

Širší kontext: MV SR informovalo, že Mestský súd Bratislava IV uznesením schválil uzatvorený zmier medzi SR, zastúpenou ministerstvom vnútra, a Babišom. Rezort vnútra uznal, že Babiš bol evidovaný ako agent pod krycím menom „Bureš" neoprávnene, a vedome s ŠtB nespolupracoval.

22. októbra 2024 o 17:37 Čas čítania 3:27 Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu

ÚPN tvrdí, že rezortu vnútra ponúkol aj ďalšie konzultácie, ktoré ale MV SR nevyužilo. Avizoval, že v prípade, ak by sa vyskytli ďalšie súdne spory medzi ministerstvom a osobami evidovanými ako tajní spolupracovníci ŠtB, ústav je pripravený poskytnúť rezortu vnútra súčinnosť, a to v podobe kópií archívnych dokumentov, aj odborných vyjadrení k nim.

Domov
Zdieľať
Diskusia