Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
dnes 24. októbra 2024 o 20:42
Čas čítania 0:45

VIDEO: Polícia zadržala neďaleko Bratislavy nebezpečného hackera. Ukradnuté údaje mu zarobili milióny eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia zadržala v Rovinke ukrajinského hackera, ktorý vydieral nemecké firmy.

  • Bratislavskí kriminalisti v spolupráci s kolegami z nemeckého Stuttgartu odhalili a zadržali v Rovinke pri Bratislave ukrajinského hekera, ktorý vydieral nemecké spoločnosti.
  • Obvinený muž mal v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej IT firmy. Zneužil ich na to, aby prenikol do sietí a zašifroval systémy 22 spoločností, ktoré boli firemnými zákazníkmi IT spoločnosti.
  • Podľa polície malo šesť spoločností, medzi ktorými bolo Štátne divadlo v Stuttgarte, zaplatiť obvinenému za dešifrovanie systémov výkupné v celkovej hodnote približne 100.000 eur.

Citát: „Prostredníctvom svojho konania spôsobil týmto spoločnostiam ekonomické škody vo výške približne 2,4 milióna eur,“ priblížil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.


Širší kontext: Na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu zrealizovali policajti bratislavskej krajskej kriminálky v priebehu uplynulých dní policajnú akciu s názvom „Hacker“.

Pri domovej prehliadke v jednom z bytov na Slnečnicovej ulici v Rovinke zaistili policajti viacero stôp dôležitých pre trestné konanie - počítač, notebook, pevné disky, USB kľúče, kryptopeňaženku spolu s prístupovými heslami, ako aj množstvo písomných dokumentov a iných stôp.


„Obvinený 38-ročný Sergeii P., občan Ukrajiny, sa v súčasnej dobe nachádza vo vydávacej väzbe, o jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka rozhodne príslušný súd,“ dodal policajný hovorca.

Domov
Zdieľať
Diskusia