Tretina ľudí šetrí na kvalite stravy.
Takmer tretina Slovákov šetrí na kvalite stravy, a to z dôvodu inflácie, teda zvyšovania cien. Vlani šetrilo na kvalite stravy 42 % ľudí a v roku 2020 to bolo viac ako 54 %. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil v septembri tohto roka na vzorke 1 425 respondentov starších ako 18 rokov.
„Tieto dáta sa zdajú byť optimistické, ale existuje opodstatnená obava, že trend, keď ľudia prestávajú šetriť na strave, sa onedlho zastaví. Nie je vylúčené, že po zvýšení dane z pridanej hodnoty na všetko okrem základných potravín budú ľudia opäť významne šetriť na kvalite stravy,“ uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.
Doplnila, že 64,2 % respondentov radšej šetrí v iných oblastiach ako je jedlo. Šesť percent z nich si myslí, že kvalita stravy pre nich nie je rozhodujúca.
Tretina Slovákov minie na potraviny 30 % rozpočtu
Prieskum sa ďalej zaujímal o to, akú časť mesačného rozpočtu ľudia míňajú na potraviny. Pre 29,9 % opýtaných ľudí tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 %. Štvrtina respondentov uviedla, že na potraviny míňa až do 40 % mesačného rozpočtu. Každý piaty Slovák dáva na stravu viac ako 40 %.
„Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprevádzok, pre tri štvrtiny, teda 72,6 % z nich, je prvou voľbou doma pripravené jedlo. Ďalších 15,6 % respondentov to vyrieši suchou stravou,“ uzavrela.