Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. februára 2023 o 8:25
Čas čítania 1:02

Pozor na víchricu. V troch okresoch platí ráno výstraha tretieho stupňa. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 180 km/h

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V niektorých okresoch platí naďalej aj riziko povodní z topiaceho sa snehu.

Pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš a Brezno platí v sobotu dopoludnia do 10.00 h výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. SHMÚ varuje, že v týchto okresoch sa na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia vietor klasifikujú ako víchricu až orkán. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo,“ upozorňujú.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ

Výstraha nižšieho druhého stupňa pred vetrom na horách platí aj v okresoch Banská Bystrica, Ružomberok a Tvrdošín, a to až do nedele. V týchto lokalitách sa na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt silného vetra, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu. Pôjde teda o silnú až mohutnú víchricu. Pre okresy Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo SHMÚ vydal najnižšiu výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

V okrese Poprad platí výstraha prvého stupňa pred vetrom do nedele 15.00 h. V okrese Kežmarok bude výstraha platiť rovnako, ale jej platnosť sa začína od 11.00 h. Veterno bude popoludní od 13.00 h aj na západe krajiny.

Pre niektoré okresy v Trenčianskom a Nitrianskom kraji a pre celý Bratislavský a Trnavský kraj vydal SHMÚ výstrahy najnižšieho stupňa. „V týchto okresoch sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu,“ uviedli meteorológovia.

V niektorých okresoch na severe a severozápade krajiny platí od sobotného rána aj druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z topiaceho sa snehu.

Domov
Zdieľať
Diskusia