Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. mája 2023, 14:50
Čas čítania 1:22

V tomto okrese na Slovensku je najviac nespoľahlivých podnikateľov, varuje analýza. Skoro 10 % z nich tam neplatí DPH

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najvyšší podiel nespoľahlivých firiem spomedzi všetkých registrovaných podnikateľov je podľa analýzy v okrese Poltár.

Počet spoločností a podnikateľov – fyzických osôb, ktorí štátu neodvádzajú pravidelne daň z pridanej hodnoty, medziročne narástol. Vyplýva to z aktuálnych údajov nadnárodnej analytickej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Rekordné čísla z obdobia poznačeného koronakrízou však aktuálny počet firiem s meškajúcimi platbami DPH neprekročil. Najvyšší podiel nespoľahlivých firiem spomedzi všetkých registrovaných podnikateľov je podľa analýzy v okrese Poltár.


„Za prvé tri mesiace tohto roka eviduje Slovensko dovedna 6 693 nespoľahlivých platcov DPH, teda takých subjektov, ktoré do štátnej kasy v povinnej lehote neuhradili daň z pridanej hodnoty. V porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka to predstavuje nárast o 1 044 podnikateľov,“ priblížila analytička spoločnosti Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.


I keď počet nespoľahlivých platcov DPH medziročne vzrástol, ešte stále neprekonal rekordný rok 2021. Vtedy analytici zaznamenali za prvé tri mesiace roka dovedna 7 128 takýchto subjektov, čo bolo podľa Štěpánovej pripisované kríze spojenej s pandémiou nového koronavírusu. Za nárastom počtu podnikateľov, ktorí neuhrádzali svoje záväzky voči štátu, môže byť v súčasnosti situácia na Ukrajine či rekordná inflácia.

Poltár, ale aj Bratislavský kraj

Okres s najvyšším podielom nespoľahlivých firiem spomedzi všetkých registrovaných podnikateľov je podľa dát spoločností na strednom Slovensku. Konkrétne ide o okres Poltár, kde má podlžnosti voči štátu v podobe neplatenia DPH až 36 z 390 firiem. Predstavuje to 9,23-percentný podiel.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Z regionálneho hľadiska sa najviac neplatičov dane z pridanej hodnoty v prvom štvrťroku tohto roka nachádzalo v Bratislavskom kraji, a to 2 369 subjektov.

Nasledoval Nitriansky kraj s 893 podnikateľmi a Trnavský kraj s 867 subjektmi. „Treba však povedať, že práve v Trnavskom kraji predstavujú neplatiči DPH najvyšší percentuálny podiel spomedzi všetkých registrovaných subjektov, a to 3,5 percenta,“ upozornila Štěpánová.


Najčastejšie sa pritom medzi nespoľahlivých platcov DPH v prvom kvartáli tohto roka zaradili spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých bolo 5 495, nasledovali živnostníci (825) a akciové spoločnosti (98).

Najviac podnikov, ktoré sa oneskorili v platbách štátu, je tých, ktorých tržby sa pohybujú v rozmedzí od nula do jedného milióna eur. Najčastejšie podnikajú v oblasti nákladnej cestnej dopravy (394), v ostatných pomocných obchodných činnostiach (363) a v oblasti poradenských služieb zameraných na podnikanie a riadenie (344).

Domov
Zdieľať
Diskusia