Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. mája 2023, 10:42
Čas čítania 0:44

EÚ zakáže Rusom predávať vzácnu surovinu, z ktorej miliardami financovali vojnu. Kremeľ to nepoteší

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spojené štáty americké a Británia zakážu dovoz ruských diamantov, ale aj hliníka, medi a niklu.

Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok oznámil, že EÚ obmedzí lukratívny obchod s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine. „Ruské diamanty tu nie sú naveky. Zavedieme reštrikcie na obchod s ruskými diamantmi,“ povedal Michel pred piatkovým začiatkom summitu G7 v japonskej Hirošime, informuje agentúra AFP.

Nové sankcie zamerané na oslabenie vojnovej mašinérie Kremľa krátko pred začiatkom summitu ohlásili aj Spojené štáty a Británia, ktorá konkrétne uviedla, že zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu.

Únia chce sťažiť Rusku obchádzať zavedené sankcie

Očakáva sa, že nové opatrenia voči Kremľu oznámia aj ďalší členovia tohto zoskupenia. Okrem iného majú sťažiť ruskému režimu obchádzanie doposiaľ zavedených sankcií.

Podľa AFP zo summitu v Hirošime ešte zrejme nevzíde dohoda o zákaze dovozu ruských diamantov v rámci celej skupiny G7. Zúčastnení lídri však podľa všetkého vyjadria odhodlanie v tejto veci konať.

Vývoz diamantov s odhadovaným ročným objemom 4 až 5 miliárd dolárov predstavuje pre Rusko dôležitý zdroj príjmov. Medzi najväčších veľkoobchodných odberateľov ruských diamantov patrí napríklad Belgicko ako členská krajina EÚ, ale aj India a Spojené arabské emiráty. Veľká časť spracovaných diamantov následne končí v USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia