Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
2. júla 2023 o 15:06
Čas čítania 0:36

FOTO: V ukrajinskej Buči odhalili pamätník obetiam ruského vojenského masakra

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

K masakru prišlo na začiatku ruskej invázie v marci 2022.

V ukrajinskom meste Buča odhalili pamätník civilných obetí, ktoré usmrtili ruskí vojaci v prvých týždňoch vojenskej invázie. Monument má podobu viacerých stien s plechovými tabuľkami pokrytými menami obetí.

Masaker v Buči označuje hromadné vraždenie ukrajinských civilistov v Kyjevskej oblasti v meste Buča a jeho okolí počas ruskej invázie na Ukrajinu spáchané v marci 2022 ozbrojenými silami Ruskej federácie.

Prvé fotografické a videodôkazy masakra sa objavili 1. apríla 2022. Podľa miestnych úradov si masaker vyžiadal životy 458 ľudí vrátane 9 detí mladších ako 18 rokov. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyšetrovaním dokázal nezákonné zabíjanie vrátane hromadných popráv v prípade najmenej 73 civilistov.

Na Slovensku sa niektorí občania aj politici snažili masaker spochybňovať a označovali ho za zinscenovaný. Pred hoaxmi vtedy vystríhala aj slovenská polícia, ktorá skonštatovala, že snahou nepravdivých a manipulatívnych statusov bolo vytvoriť informačný chaos a rozdeliť slovenskú spoločnosť. Cieľom internetových trolov malo byť otočenie verejnej mienky v prospech Ruskej federácie.

Buča
Zdroj: Instagram/Nexta
Domov
Zdieľať
Diskusia