Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
11. augusta 2023, 7:00
Čas čítania 1:22

Západná Afrika je iba krôčik od vojny. Po prevrate v Nigeri prišiel rozkaz aktivovať zásahové jednotky ECOWAS

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vodcovia prevratu v Nigeri odignorovali ultimátum Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov. ECOWAS sa preto rozhodlo aktivovať svoje pohotovostné jednotky.

Lídri Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) vo štvrtok nariadili aktiváciu pohotovostných jednotiek ECOWAS pre ich prípadné nasadenie v Nigeri. Bezprostredne nie je jasné, čo bude ich aktivácia v praxi znamenať, uviedla rozhlasová stanica Deutsche Welle (DW).

ECOWAS zriadilo tieto sily vlani ako regionálnu mierovú jednotku, ktorá má čeliť teroristickým hrozbám, ako aj protiústavným zmenám vlád v západnej Afrike, objasnila DW. Účastníci summitu vo svojom vyhlásení vyzvali tiež Africkú úniu (AÚ), ako aj partnerské krajiny a inštitúcie, aby podporili uznesenie prijaté v Abuji, dodala agentúra AFP.

Lídri bloku predtým vo štvrtok uviedli, že sú rozhovory s nigerskou juntou a že takéto rokovania považujú za základ svojich pokusov o zmiernenie krízy v Nigeri.

„Je dôležité, aby sme uprednostnili diplomatické rokovania a dialóg ako základ nášho prístupu,“ povedal nigérijský prezident Bola Tinubu, ktorý predsedá mimoriadnemu summitu ECOWAS v Abuji. Vyzval lídrov bloku, aby konali s vedomím, že problém je naliehavý.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Tinubu, ktorý predsedá ECOWAS, však vo štvrtok na záver summitu vyhlásil, že žiadna možnosť „nebola zhodená zo stola“, a to vrátane použitia sily ako poslednej možnosti.

Ultimátum odignorovali

Po prevrate z 26. júla dal ECOWAS vodcom prevratu ultimátum, aby prezidenta Bazouma znova uviedli do úradu, inak budú čeliť použitiu sily. Vodcovia prevratu túto požiadavku odignorovali a ultimátum, ktoré vypršalo v nedeľu, prešlo zo strany ECOWAS bez implementácie akýchkoľvek reštriktívnych opatrení.

Susedia Nigeru – Mali a Burkina Faso, kde vládnu vojenské vlády, ktoré sa chopili moci štátnymi prevratmi – tvrdia, že ozbrojený zásah v Nigeri by sa rovnal vyhláseniu vojny ich krajinám.

Aktéri nigerského prevratu v utorok odmietli ponuku vyslať do Nigeru spoločný tím predstaviteľov ECOWAS, OSN a Africkej únie. Medzinárodné spoločenstvo odsúdilo prevrat v Nigeri a vyvíja tlak na vodcov prevratu, aby vrátili moc Bazoumovi.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v stredu znepokojenie v súvislosti so životnými podmienkami, v ktorých je internovaný Bazoum a jeho rodina. Objavili sa totiž správy, že Bazoum a jeho rodina sú zadržiavaní bez elektriny, vody, jedla či liekov.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Guterres vyzval aj na okamžité a bezpodmienečné prepustenie ďalších zadržaných členov vlády. Medzitým nigerská vojenská junta vo štvrtok vymenovala svoj vládny kabinet, pripomenula agentúra DPA.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr/SETAF-Africa
Domov
Zdieľať
Diskusia