Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. augusta 2023, 19:19
Čas čítania 1:05

Zelená energia pre 20-tisíc slovenských domácností môže byť už o pár rokov realitou. V jednom kraji urobili zásadný krok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Elektráreň by mohla byť dokončená v roku 2026 a energia, ktorú vyprodukuje, bude predstavovať ročnú spotrebu elektriny pre približne 20-tisíc domácností.

Spolupráca a podpora pri rozvoji využívania geotermálnej energie s ambíciou vzniku zeleného priemyselného parku na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je deklaráciou memoranda o vzájomnej spolupráci. Vo štvrtok ho v Prešove podpísali zástupcovia PSK a spoločnosti PW Energy, ktorá v Ľuboticiach v okrese Prešov plánuje realizovať výstavbu prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku.


Iniciatíva nadväzuje na projekt geotermálnej elektrárne, ktorý prešiel úspešne procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Cieľom je priniesť do regiónu obnoviteľný zdroj energie a výrobu zelenej elektriny či tepla, ako i ďalšie nadväzujúce rozvojové a investičné aktivity.

Kraj sa s investorom dohodol na tom, že PSK projekt výstavby geotermálnych elektrární podporí v rámci svojich kompetencií vrátane prípadných navrhovaných zmien v územných plánoch mesta a dotknutých obcí. Investor, naopak, poskytne súčinnosť pri nadväzujúcich investičných zámeroch a takisto umožní odber tepla využiteľného pre súčasné mestské či obecné budovy, ale aj prípadné nové objekty, respektíve komerčné projekty.


V projekte pilotnej geotermálnej elektrárne na Slovensku bude účelom prieskumného vrtu s predpokladanou konečnou hĺbkou 3 500 – 4 000 metrov overenie hlbinnej geologickej stavby a hydrogeotermálnych pomerov v území.


Prieskumný geotermálny vrt sa v prípade overenia vhodných parametrov využije ako definitívny objekt, produkčný vrt na dlhodobé čerpanie geotermálnych vôd s využitím na výrobu zelenej elektriny a s možnosťou dodávky tepla. V rámci prvej etapy projektu sú plánované celkovo tri produkčné vrty.


Vyrobená elektrina predstavuje podľa spoločnosti objem zodpovedajúci ročnej spotrebe približne 20-tisíc domácností. Zostatkové teplo z procesu môže slúžiť na vykurovanie viac ako 6-tisíc domácností.


Celková výška investície v rámci prvej etapy projektu dosahuje 65 miliónov eur. So začiatkom vrtných prác sa počíta na jar 2024 a elektráreň by mohla byť podľa Jankuru dokončená v roku 2026.

geotermálna elektráreň
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková
Domov
Zdieľať
Diskusia