Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
3. septembra 2023, 18:14
Čas čítania 1:08

Francúzsko chce zakázať ochutené jednorazové elektronické cigarety. Obáva sa o zdravie mladých ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čoraz viac štúdií dokazuje, že inhalovanie e-cigariet spôsobuje v pľúcach bunkové a molekulárne zmeny. Proti vapovaniu sa preto postavili aj iné krajiny, ako sú Nemecko, Austrália či Nový Zéland.

Jednorazové elektronické cigarety budú vo Francúzsku zakázané, vyhlásila v nedeľu súčasná francúzska premiérka Élisabeth Borne. Pre televíznu stanicu RTL povedala, že vláda „čoskoro predstaví nový národný plán boja proti fajčeniu, a to najmä zákazom jednorazových elektronických cigariet, ktoré dávajú mladým ľuďom zlé návyky“. O zákaze informuje portál The Guardian.

Fajčenie podľa Borneovej zapríčiňuje v krajine 75 000 úmrtí ročne. Tvrdí, že práve jednorazové cigarety sú vstupnou bránou k fajčeniu. Obáva sa, že o cigarety s príchuťami ako ľadové cukríky či marshmallow sa zaujímajú najmä tínedžeri. 

Proti e-cigaretám sa postavilo už množstvo krajín

O ich zákaze uvažuje aj niekoľko európskych krajín. V Belgicku zakázali ich online predaj, zatiaľ čo v Írsku prebiehajú vnútroštátne konzultácie o ich zákaze. V Nemecku sú zakázané ochutené e-cigarety, pričom hlava štátu varuje, že môže ísť len o začiatok. 

Najtvrdšie zareagovala Austrália, kde si tieto inhalátory môžeš zaobstarať len na predpis. Znižuje tiež obsah nikotínu a obmedzuje množstvo príchutí, z ktorých si môže človek vybrať. Šlo o jednu z najväčších reforiem týkajúcich sa fajčenia za viac ako desať rokov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Na Novom Zélande sa elektronické cigarety nesmú objaviť v reklamách, ktoré by mohli vidieť deti, ani sa predávať v blízkosti škôl. Počet 14-ročných študentov, ktorí denne vapujú e-cigarety, sa od roku 2019 do roku 2021 strojnásobil.

Spôsobujú zmeny v pľúcach

Keďže na úrovni Európskej únie neexistujú žiadne záväzné predpisy pre elektronické tabakové výrobky, pravidlá udeľovania licencií, distribúcie a zdaňovania sa v jednotlivých členských štátoch líšia. Na Slovensku sú e-cigarety povolené a bez problémov tu zakúpiš aj kontroverzné Elf Bary. 

E-cigarety obsahujú e-liquid väčšinou zložený z propylénglykolu, rastlinného glycerínu, príchuti a nikotínovej soli. Niektoré namiesto nikotínu obsahujú vitamíny, hormóny alebo esenciálne silice. Nedávna štúdia ukázala, že inhalovanie e-cigariet spôsobuje v pľúcach bunkové a molekulárne zmeny.

Domov
Zdieľať
Diskusia