Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. októbra 2023 o 21:24
Čas čítania 1:04

Našej civilizácii hrozí, že stratíme až 50 % všetkých liekov. Toto je dôvod, prečo experti v budúcnosti očakávajú veľké problémy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Deväť z desiatich našich liekov pochádza z rastlín. Podľa výskumníkov je ohrozená takmer polovica známych kvitnúcich rastlín, teda viac ako 100-tisíc druhov.

Ľudstvo čelí reálnej hrozbe, že stratí až polovicu potenciálnych liekov pri súčasnom tempe vymierania rastlinných druhov.


Výskumníci z Kráľovských botanických záhrad v londýnskom Kew vypracovali štúdiu Stav svetových rastlín a húb, do ktorej prispelo viac ako 200 vedcov zo 102 inštitúcií v 30 krajinách. Podľa nej v niektorých prípadoch rastlinné druhy vyhynú v období medzi ich objavom a katalogizovaním, čo v priemere trvá 16 rokov.

Ohrozená je takmer polovica známych kvitnúcich rastlín, teda viac ako 100-tisíc druhov. Predpokladá sa, že ohrozených je ďalších približne 77 percent vedecky neopísaných druhov. Hlavným dôvodom je klimatická zmena a strata habitatu napríklad pre odlesňovanie a zatopenie údolí riek po výstavbe priehrad.

Výskumníci navrhujú riešenie

Výskumníci navrhujú, aby všetky novoobjavené druhy boli považované za ohrozené až do momentu, kým sa nepreukáže opak. Mnoho druhov môže byť endemických a môžu rásť iba na jedinom konkrétnom mieste, prípadne sa môžu nachádzať v oblastiach výrazne poznačených ľudskou činnosťou.


„Deväť z desiatich našich liekov pochádza z rastlín, čelíme preto reálnej hrozbe, že v budúcnosti prídeme až o polovicu potenciálnych liekov,“ vyhlásila analytička a spoluautorka štúdie Matilda Brownová.


Vedci každoročne formálne opíšu viac ako 2 500 nových druhov, medzi ne však nerátajú huby, ktoré sú najmenej opísanou časťou prírody. Podľa odhadu mykológov z viac ako 2,5 milióna druhov je opísaných iba približne 155-tisíc druhov.


Riaditeľ vedeckého výskumu v Kew profesor Alexandre Antonelli vyhlásil, že vieme viac o povrchu Marsu ako o hubách na našej vlastnej planéte. Najnovší výskum by mal preto podnietiť zákonodarcov, aby pri tvorbe legislatívy a výbere chránených území brali do úvahy aj rastliny a huby, nielen zvieratá. Medzinárodný cieľ stanovený do roku 2030 žiada ochranu 30 percent planéty.

lieky
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia