Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
8. novembra 2023, 19:39
Čas čítania 0:42

Britský kráľ chce generáciu bez cigariet. Predniesol plán na postupný zákaz fajčenia v krajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Fajčenie podporuje choroby, ktoré stoja britské zdravotníctvo 2,4 miliardy libier ročne.

Britský panovník Karol III. v utorok predniesol svoj prvý prejav pred britským parlamentom, ktorým otvoril jeho zasadanie. Kráľ v utorok krátko popoludní v 10-minútovom príhovore v Snemovni lordov – hornej komore parlamentu – predstavil návrhy zákonov, ktoré chce konzervatívna vláda premiéra Rishiho Sunaka zrealizovať do budúcoročných volieb.

Do prejavu zahrnul aj postupné zavedenie zákazu fajčenia či reformy zákonov o vlastníctve nehnuteľností. Karol III. sa vyjadril, že počas jeho kraľovania vláda zavedie zákony na vytvorenie tzv. generácie bez fajčenia, informuje The Independent.

Tento stav chcú dosiahnuť obmedzením predaja tabaku, ktorý zabezpečí, že deti vo veku 14 rokov a menej sa nedostanú k cigaretám. Kráľ v prejave takisto prisľúbil, že by chcel obmedziť aj vapovanie mládeže.

Vláda sa rozhodla zaviesť tento zákon aj preto, aby znížila tlak, ktorý na britskú Národnú zdravotnú službu (NHS) vyvíjajú choroby súvisiace s fajčením. Takéto ochorenia vraj stoja britské zdravotníctvo vyše 2,4 miliardy libier ročne. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Presné podrobnosti o tom, ako sa bude tento zákon presadzovať, zatiaľ neboli zverejnené. Predpokladá sa, že vláda Spojeného kráľovstva bude každoročne zvyšovať zákonný vek na predaj cigariet. Návrh však najprv musí prejsť cez parlament. 

Prvý záber Karola III. pri plnení kráľovských povinností. Na snímke sedí za pracovným stolom a vyberá z oficiálnej červenej krabice korešpondenciu, ktorú mu pripravil osobný tajomník v miestnosti z 18. storočia v Buckinghamskom paláci. (24. septembra 2022)
Prvý záber Karola III. pri plnení kráľovských povinností. Na snímke sedí za pracovným stolom a vyberá z oficiálnej červenej krabice korešpondenciu, ktorú mu pripravil osobný tajomník v miestnosti z 18. storočia v Buckinghamskom paláci. (24. septembra 2022) Zdroj: TASR/AP Victoria Jones
Domov
Zdieľať
Diskusia