Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
5. decembra 2023 o 6:47
Čas čítania 1:02

Menia sa podmienky nároku na daňový bonus za dieťa. Takto to ovplyvní výplatné pásky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Môže sa stať, že bonus na jedno dieťa bude vyšší ako samotný preddavok, a tak rodič nebude platiť žiadnu daň.

Novela zákona zmení zle vyplatený daňový bonus a rodičia nebudú musieť vracať peniaze, ktoré im už prišli, informuje portál Finsider. Keďže dochádzalo k úpravám podmienok získavania tohto daňového bonusu, mohli byť sumy bonusov vypočítané nesprávne.
 
Zmena nastala v tom, že v prípade, ak nebude na maximálny daňový bonus na deti stačiť príjem jedného rodiča, vďaka zmenám pravidiel sa môžu k finálnej sume príjmu pripočítať aj zárobky druhého rodiča. Takéto situácie sa budú riešiť vždy pri ročnom zúčtovaní, pričom druhý rodič musí tiež spĺňať podmienky na získanie daňového bonusu.
 
Od nového roku sa bude zvyšovať nezdaniteľné minimum. Keď si od januára rodič uplatní zmenený daňový bonus na dieťa do 18 rokov, môže sa stať, že bonus na jedno dieťa bude vyšší ako samotný preddavok, a tak rodič nebude platiť žiadnu daň. Aj v tomto prípade platí, že čím má zamestnanec viac detí, tým bude daňový bonus vyšší. 

Ako fungoval bonus doteraz? 

Od januára aktuálneho roku registrujú zamestnanci zmeny na výplatných páskach spôsobované staršími úpravami podmienok získavania daňového bonusu na deti. Tento daňový bonus momentálne rozdeľuje deti na dve skupiny, pričom rodičia s deťmi do 18 rokov majú nárok na bonus na dieťa v najvyššej možnej sume 140 eur mesačne. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Bonus týkajúci sa stále študujúcich detí nad 18 rokov dosahuje maximálnu možnú úroveň vo výške 50 eur. Bonus môže čerpať len jeden z rodičov do 25. roku života dospelého dieťaťa, pričom tento rodič musí mať príjem od 1 eura. Ak má rodič jedno dieťa, daňový bonus môže dosiahnuť maximálne 20 % čiastkového základu dane rodiča. Toto percento stúpa za každé ďalšie dieťa o 7 %. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Miroslava Cibulková, UNSPLASH/Kelly Sikkema
Domov
Zdieľať
Diskusia