Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
26. februára 2024, 13:34
Čas čítania 1:31

Navaľného mali údajne vymeniť za agenta ruskej tajnej služby. Plánovaná akcia bola už v záverečnej fáze

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Navaľnyj mal byť údajne vymenený za agenta FSB Krasikova.

Tím spolupracovníkov ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tvrdí, že v dňoch pred jeho smrťou bola dohoda o jeho výmene už v záverečnej fáze. Britská stanica BBC, ktorá túto správu priniesla tiež, poznamenala, že toto tvrdenie nateraz nedokáže potvrdiť z iných zdrojov.

Šéfka Fondu boja proti korupcii (Anti-Corruption Foundation) Marija Pevčichová v pondelok na sociálnych sieťach vyhlásila, že Navaľného tím pôsobiaci v exile dostal večer 15. februára potvrdenie o tom, že rokovania o výmene Navaľného sú v záverečnej fáze. Nasledujúci deň však bola ruskými väzenskými úradmi oznámená smrť Navaľného.

„Doslova v tieto dni mal byť Navaľnyj vymenený,“ napísala na sieti X Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová s tým, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bola predložená ponuka.

Pevčichová v pondelok v relácii streamovanej na platforme Youtube vyhlásila, že Navaľnyj bol vo väzenskej kolónii zabitý, aby sa zabránilo jeho výmene za agenta ruskej tajnej služby FSB Vadima Krasikova.

Krasikov si v Berlíne odpykáva doživotný trest za vraždu bývalého čečenského poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho. „Putinovi bolo jasne povedané: Krasikov sa dá získať iba výmenou za Navaľného,“ uviedla Pevčichová, podľa ktorej však Putin nebol ochotný zmieriť sa s tým, že by bol Navaľnyj prepustený na slobodu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Putin však podľa Pevčichovej uvažoval tak, že ak je Západ v zásade pripravený vymeniť Krasikova, potom sa treba zbaviť predmetu vyjednávania. Pevčichová vo videu na platforme YouTube doplnila, že sa diskutovalo o dohode o výmene Krasikova za Navaľného a dvoch občanov USA.

O výmene sa diskutovalo už dlhšie

Aj nemecký denník Bild napísal, že Spojené štáty, Rusko a Nemecko diskutovali o výmene Navaľného a že politik sa údajne chystal na prepustenie. Na týchto rokovaniach sa podľa Bildu zúčastnili Moskva, Washington a Berlín. Putin chcel získať Krasikova a hovorilo sa, že výmenou zaňho prepustí Navaľného, napísal Bild.

Putin o Krasikovovi hovoril aj nedávno v rozhovore s kontroverzným americkým novinárom Tuckerom Carlsonom. RFE/RL však dodala, že Putin pri tom priamo nespomenul Krasikovovo meno.

Podľa informácií, ktoré boli poskytnuté Mariji Pevčichovej po Navaľného smrti, ​​návrh na takúto výmenu Navaľného za Krasikova Putinovi sprostredkoval ruský oligarcha Roman Abramovič.

Nápad na takúto humanitárnu výmenu sa zrodil v tíme Navaľného spolupracovníkov pred dvoma rokmi. Tento plán pomohol vymyslieť a zrealizovať známy investigatívny novinár Christo Grozev, ktorý hľadal a identifikoval agentov ruskej tajnej služby, za ktorých by bolo možné vymeniť nielen Alexeja Navaľného, ​​ale aj ďalších politických väzňov.

navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia