Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
18. apríla 2024, 8:58
Čas čítania 1:24

Zverejnili nové informácie o chystanej nemocnici v Prešove. Postavia ju do konca volebného obdobia, tvrdia Kaliňák a Dolinková

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu.

Novú vojenskú nemocnicu v Prešove by mali tvoriť novovybudovaný komplex v areáli zdravotníckeho zariadenia a zrekonštruované existujúce objekty Fakultnej nemocnice J. A. Reimana.


„Nová nemocnica rozšíri kapacity a možnosti vojenskej zdravotnej starostlivosti v rámci východného krídla NATO, rovnako však tak výrazne zlepší zdravotnícku infraštruktúru a tým aj zdravotnú starostlivosť na východnom Slovensku,“ zvýraznil Robert Kaliňák najdôležitejšie benefity projektu.

Časové rozloženie stavby

Nová nemocnica bude spadať pod rezort obrany, ktorý jej výstavbu bude financovať z vlastného rozpočtu, s prípadným zapojením externých eurofondových zdrojov.

Investíciu odhadol minister na rádovo stovky miliónov eur. „Ak dnes dostaneme dôveru od vlády, veľmi rýchlo zostavíme projektový tím a začneme intenzívne komunikovať s nemocnicou, na jej chode sa však nič meniť nebude,“ zdôraznil Kaliňák.

Keďže výstavba nového komplexu majú realizovať za prevádzky súčasnej nemocnice, je si vedomý náročnosti projektu. Je to šesť- až sedemkrát väčší projekt ako Nemocnica sv. Michala v Bratislave,“ zdôraznil minister obrany, ktorý nechce dávať konkrétne lehoty výstavby. Zdôraznil, že ministerstvo obrany urobí všetko pre to, aby to bolo v čo najkratšom termíne. Za dôležité v tejto súvislosti považuje čo najefektívnejšie verejné obstarávanie.


Odhadol, že v rámci novovybudovanej časti by sa kapacita mala rozšíriť o 900 lôžok. Nové objekty budú stavať ako prvé, následne príde k obnove súčasných. Presné detaily sa však podľa jeho slov ešte budú profilovať v rámci projektu.

Dôležitý termín 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po rokovaní vlády uviedla, že zámerom je postaviť nemocnicu do konca volebného obdobia, teda do roku 2027. Deklarovala, že nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre civilné obyvateľstvo v rámci regiónu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Dolinková zároveň ubezpečila, že počas prestavby nebude poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocnici nijak ohrozené. Neobáva sa, že by bol v novej nemocnici problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Naopak, očakáva, že nová moderná nemocnica by mohla do regiónu personál prilákať.


Dolinková zároveň podotkla, že prešovská fakultná nemocnica aktuálne čelí vážnym problémom so zadlženosťou, pričom záväzky predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania sú v objeme viac ako 30,5 milióna eur. „S tým sa bude musieť vysporiadať rezort, pod ktorého zriaďovateľskú pôsobnosť nemocnica pôjde, takže predpokladám, že rezort obrany sa vysporiada s týmito záväzkami,“ skonštatovala.

Späť
Zdieľať
Diskusia