Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
12. júna 2024 o 14:03
Čas čítania 0:54

Jednodňová diaľničná známka je realitou. Vodiči ju budú môcť kúpiť od 1. augusta, toto sú podrobnosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Vláda schválila jednodňovú diaľničnú známku. Dostupná bude v elektronickej podobe.

  • Ministerstvo dopravy zavedie diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Novela bude účinná od 1. augusta 2024.
  • Jednodňová známka, rovnako ako ostatné, bude výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.
  • Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž nemá podľa rezortu dopravy popri existujúcej 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

Prečo je to dôležité: Jednodňová diaľničná známka poskytuje väčšiu flexibilitu pre vodičov, ktorí potrebujú diaľnicu používať len príležitostne, napríklad na jednodňové cesty. To je výhodné pre domácich i zahraničných motoristov, ktorí nepotrebujú dlhodobé predplatné.

Citát: „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky,“ vysvetlil rezort.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Širší kontext: Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. Cieľom je vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Novela upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky.

Poslanci neschválili pozmeňovací návrh Júliusa Jakaba (hnutie Slovensko). Navrhoval možnosť úhrady diaľničnej známky aj formou zaplatenia pokuty za použitie diaľnice bez známky. Zaplatením pokuty by tak vodič získal aj ročnú diaľničnú známku. Spodná hranica pokuty by sa pritom zvýšila z 50 na 60 eur, čo je cena 365-dňovej diaľničnej známky.
Novela bude účinná od 1. augusta 2024.

diaľničná známka
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia