Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. júna 2024 o 16:34
Čas čítania 0:47

Balkánske krajiny dnes zasiahol masívny blackout. Skolabovala doprava, nefungovali terminály, príčiny sú zatiaľ neznáme

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dodávky elektriny ešte stále kompletne neobnovili.

Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu, Albánsko i veľkú časť Chorvátska zasiahol krátko po poludní masívny výpadok elektriny. Príčiny výpadku elektriny zatiaľ nie sú známe. 


V dôsledku výpadku nefungovali semafory, platobné terminály, zastavili sa električky aj vodné čerpadlá. Úrady uviedli, že nemocnice využili generátory a pacienti neboli ohrození.
Dodávky boli prerušené na viac ako hodinu a nie sú ešte kompletne obnovené. Miestne médiá postupne oznamujú mestá, v ktorých sa to podarilo.

Masívne rozmery výpadku 

Čiernohorská tlačová agentúra (MINA) potvrdila výpadky v rámci Čiernej Hory, ako aj v Albánsku, Bosne a Hercegovine a vo významnej časti Chorvátska. „Prenosová sústava Čiernej Hory (CGES) v spolupráci s kolegami z okolia pracuje na riešení problému a zabezpečení dodávok elektriny pre všetkých spotrebiteľov,“ uviedla v oznámení. Prenosové sústavy jednotlivých štátov sú medzi sebou prepojené a problémy jedného štátu ovplyvňujú aj tie ostatné.


Chorvátsky minister hospodárstva Ante Šušnjar a riaditeľ úseku riadenia elektrizačnej sústavy HOPS Danko Blažević na tlačovej konferencii informovali, že chorvátska sústava nie je poškodená a do prevádzky uviedli všetky výrobné kapacity.


Prvotné informácie hovorili o poruche alebo požiari prenosovej sústavy v Čiernej Hore, odkiaľ sa výpadok ďalej rozšíril. V oblasti sú momentálne horúčavy s teplotami okolo 40 stupňov Celzia. Príčinu výpadku zatiaľ úrady nepotvrdili.

Domov
Zdieľať
Diskusia