1. Lambic (Ale) - Belgicko |
2. Tripel (Ale) - Belgicko |
3. Dubbel (Ale) - Belgicko |
4. Weissbier (Ale) - Nemecko |
5. Hefeweizen (Ale) - Nemecko |
6. Chodské pivo (Lager) - Česká republika |
7. Helles (Lager) - Nemecko |
8. Märzen (Lager) - Nemecko |
9. Pilsner (Lager) - Česká republika |
10. Imperial stout (Ale) - Anglicko |
Víťazná trojica
Tretie miesto obsadil typ Dubbel (Ale). Dubbel je bohaté a vyvážené pivo, ktorého moderná verzia vznikla v roku 1926 v pivovare Westmalle. Od bežných tmavých pív sa líši použitím karamelizovaného cukru, vďaka ktorému má tóny sladu, karamelu, hrozienok a tmavého ovocia.
Aj druhé miesto obsadil belgický pivný štýl, konkrétne Tripel. Belgický tripel je svetlé, vysoko prekvasené pivo s výrazným ovocno-korenistým profilom, jemne sladovým telom a vysokým obsahom alkoholu (7–10 %). Vznikol ako kláštorné pivo, pričom za jeho prototyp sa považuje Westmalle Tripel.
Víťazom rebríčka je Lambic, ktorý má svoj pôvod v Belgicku. Vyrába sa najmenej z tridsiatich percent pšeničného sladu. Lambic má divokú „povahu“, preto sa niektoré várky miešajú. Hovorí sa tomu gueuze.
