Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
2. mája 2023 o 13:46
Čas čítania 1:11

Súd oslobodil speváka Jaroslava „Reborn“ Pagáča, ktorý čelil obžalobe pre extrémizmus. Hral aj na Kotlebovom odovzdávaní šekov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa voči nemu odvolal.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v utorok oslobodil spod obžaloby hudobníka Jaroslava Pagáča, známeho ako Reborn. Čelil obžalobe pre zločin výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Rozsudok nie je právoplatný.

Prokurátor, ktorý pre neho navrhoval trest odňatia slobody vo výmere štyri roky, sa odvolal.
Ako ešte pred rozhodnutím zdôraznil hudobník, je to vykonštruovaný proces. „Som nevinný. Žiadam oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu.“

Na súd ho prišli podporiť aj sympatizanti. Jeho obhajca Peter Kupka v záverečnej reči poukazoval na nedostatok preukázania akéhokoľvek úmyslu alebo existencie výkladu daných symbolov ako extrémistického materiálu.

Musel meniť obhajcu

Obžalovaný pred záverom procesu musel meniť obhajcu. Ešte na februárovom pojednávaní ho zastupoval Adam Puškár, ktorého 26. marca zobrali do väzby. Jeho bývalý obhajca čelí obvineniu z vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého zavraždili v roku 2005 v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Právnik vinu popiera.


ŠTS Jaroslava Pagáč už raz v tejto kauze odsúdil za extrémizmus na úhrnný štvorročný trest odňatia slobody. Najvyšší súd SR však rozsudok zrušil a vrátil kauzu späť na ŠTS.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Ako vo februári pre médiá konštatoval obhajca Adam Puškár, jeho klienta súd odsúdil za extrémistickú skupinu, ktorá neexistovala, a za výrobu materiálov, ktoré extrémistickými nie sú. Išlo o vyobrazovanie symbolu čierneho slnka a kolovratu, čo je podľa obhajoby staroslovanský a starogermánsky symbol slnka, nie extrémistický. Aj vtedy žiadal oslobodenie Jaroslava Pagáča spod obžaloby.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu pôvodne na štyri fyzické a jednu právnickú osobu. V roku 2017 sa mali spolčiť s cieľom zabezpečenia výroby, ako i rozširovania extrémistických materiálov prostredníctvom internetu na sociálnej sieti.

Výrobu a potlač rôzneho oblečenia s tematikou pravicového extrémizmu mali zabezpečovať dve osoby. Ďalšia mala prostredníctvom sociálnej siete ponúkať s cieľom predaja a distribúcie oblečenie osobám, a to vrátane ďalších predmetov, najmä CD nosičov a príveskov s extrémistickým obsahom, ktoré poštou odosielala štvrtá osoba.

Reborn
Zdroj: Instagram/Jaroslav Reborn
Domov
Zdieľať
Diskusia