Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
3. mája 2023 o 20:29
Čas čítania 1:01

Tisíce Slovákov si prilepšili, niektoré rodiny až o 400 € mesačne. Úrad práce vyplatil na prídavkoch o 38 miliónov eur viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prídavok stúpol medziročne z 25,88 eura na 60 eur. V rámci vyplatených prídavkov v marci šlo o najvyššiu sumu od roku 2005.

V marci vyplatili úrady práce, sociálnych vecí a rodiny prídavok na dieťa 664 000 poberateľom v celkovom objeme 67,2 milióna eur, čo je o 38 miliónov eur viac ako pred rokom. Zároveň vzrástol počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. V stredu o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.


Nárast vyplatených prídavkov na deti bol podľa ÚPSVR spôsobený júnovým a januárovým zvýšením sumy prídavku na dieťa. Prídavok stúpol z 25,88 eura na 60 eur. V rámci vyplatených prídavkov išlo zároveň v marci o najvyššiu sumu od roku 2005. Výnimkou bol iba október 2021 a jún 2022, keď boli mimoriadne vyplácané zvýšené prídavky – pandemický a inflačný.

Peniaze.
Peniaze. Zdroj: Unsplash/Flickr/Tax Rebate

Výrazné zvýšenie podpory rodín

Výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik doplnil, že sa podpora rodín zvýšila aj vďaka väčšiemu daňovému bonusu. „Rodina s dvoma deťmi môže takto dostať mesačne až 400 eur. Keď to porovnáme s priemernou mzdou vo výške približne 1 400 eur, táto podpora predstavuje viac ako 28 % z nej. Je to výrazný nárast. Pred približne piatimi rokmi dosahovala takáto podpora približne 9 % z priemernej mzdy,“ uviedol Bednárik.

16. júla 2024 o 14:30 Čas čítania 4:14 REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 € REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 €

V marci medzimesačne stúpol aj počet občanov Slovenskej republiky, ktorí poberajú pomoc v hmotnej núdzi, o 468 osôb. V porovnaní s februárom sa nárast významne spomalil. Počas druhého mesiaca v tomto roku stúpol ich počet medzimesačne o 881 ľudí. 

Generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer dodal, že pripravujú tlačivá, prostredníctvom ktorých budú môcť ľudia v sociálne zložitej situácii v máji požiadať o inflačnú pomoc. Rozšíri sa tak o skupiny obyvateľstva, ktoré sa k nej v predchádzajúcich dvoch vlnách nedostali.

Domov
Zdieľať
Diskusia