Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
7. mája 2023, 16:56
Čas čítania 1:18

AKTUÁLNE: Prezidentka Čaputová oznámila, kto povedie úradnícku vládu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dočasne poverený premiér Eduard Heger však naďalej ostáva vo funkcii až do dátumu vyhlásenia úradníckej vlády.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu, ktorá Slovensko povedie do predčasných volieb v septembri. Počas tlačovej konferencie potvrdila, že predsedom vlády bude súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. 

Ďalšie mená predstaviteľov vlády nateraz prezidentka nezverejnila. Dodala však, že počas najbližších dní o nich postupne bude informovať dosluhujúcu vládu, rovnako tak aj verejnosť. „Členovia vlády sa vyberali podľa odbornosti,“ priblížila prezidentka.

Heger počas tlačovej konferencie v popoludňajších hodinách potvrdil, že prezidentka Zuzana Čaputová formálne prijala jeho žiadosť o odobratie poverenia. Šéf Demokratov zároveň poprel podozrenia z toho, že by konal protizákonne v súvislosti s miliónovou dotáciou pre rodinný podnik bývalého ministra Samuela Vlčana.

Požiadavky opozičných poslancov, ktorí žiadajú skorší termín predčasných volieb, označil odchádzajúci premiér za nezmysly. Na skutočnosť, že by júlový termín nebol reálny, upozornilo aj viacero odborníkov. Tí poslancom pripomínajú, že k vyhláseniu predčasných volieb musí dôjsť najneskôr 110 dní pred ich uskutočnením.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Hegerova vláda si bude až do vymenovania úradníckej vlády vykonávať svoj obmedzený mandát. Vo funkcii ostane naďalej preto, že Ústava Slovenskej republiky nepripúšťa, aby Slovensko nemalo vládu.

Viceguvernér Národnej Banky Slovenska Ľudovít Ódor.
Viceguvernér Národnej Banky Slovenska Ľudovít Ódor. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Takmer 1,5 milióna pre rodinný biznis

Dočasne poverený premiér ešte v nedeľu dopoludnia požiadal prezidentku Čaputovú o odobratie poverenia. Heger sa tak rozhodol potom, čo z jeho vlády tento týždeň odišli dvaja ministri. Samuel Vlčan odstúpil z pozície ministra pôdohospodárska pre podozrivú dotáciu vo výške 1,4 milióna eur, ktorú obdržala jeho rodinná firma od ministerstva životného prostredia.

O deň neskôr, v piatok 5. mája, požiadal o odobratie poverenia minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podľa denníka SME môže byť dôvodom jeho odchodu Hegerovo mimoriadne vystúpenie v RTVS, ktoré v komentári na sociálnej sieti označil za „strašné babráctvo“.

Celú situáciu sa Heger pokúšal vyriešiť s prezidentkou, ktorá nakoniec jeho návrhy odmietla. Prezidentke navrhol, aby neobsadené miesta ministrov doplnila svojimi nominantmi. Prípadne že sám nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú najohrozenejšie.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

V decembri minulého roka opustil Hegerovu vládu aj Igor Matovič, ktorý bol na čele ministerstva financií. Nasledoval ho minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Eduard Heger a Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci.
Eduard Heger a Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia