Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
1. júna 2023 o 9:29
Čas čítania 1:21

Košičania zaplačú, MHD bude drahšia. Prečo pristúpili k tomuto kroku a čo s lacnejšími lístkami? (+ prehľad)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Košičania zaplačú, MHD bude drahšia. Prečo pristúpili k tomuto kroku a čo s lacnejšími lístkami? (+ prehľad)
Zdroj: Facebook (Dopravný podnik mesta Košice, a.s.)

Košická MHD od štvrtka zdraží svoje lístky. Priplácať sa bude aj za batožinu, bicykel či zviera.

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Košiciach je od štvrtka drahšie. Do platnosti vstúpil dodatok k tarife Dopravného podniku mesta Košice (DPMK). Okrem iného už zľavnené cestovné lístky (CL) tvoria polovicu z tých základných. Zjednotili sa tiež ceny virtuálneho časového cestovného lístka (vCL) a CL zakúpeného prostredníctvom bezkontaktnej čipovej karty (BČK).

V prípade 30-minútového papierového základného časového cestovného lístka (ČCL) sa cena z 0,90 eura zvýšila na 1,00 eura. Za vCL a BČK zaplatia cestujúci po 0,89 eura. Základný 60-minútový papierový CL zdražel o 0,20 eura, a to na sumu 1,20 eura. VCL a BČK stoja 1,09 eura. SMS lístok platný 60-minút už nestojí 1,10 eura, ale 1,50 eura. Základný papierový 24-hodiný lístok je po novom drahší o 0,60 eura, cena je 3,80 eura. V prípade vCL a BČK je to 3,69 eura.

Za batožinu, bicykel či zviera si ľudia budú musieť priplatiť o 10 centov navyše. A teda z pôvodnej ceny 0,90 eura sa suma zvýšila na 1 euro. Zdražela aj jazda na historickom vozidle. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Ceny základných predplatených ČCL sa nemenia. Výnimkou je zdraženie 7-dňového vCL. K úprave však došlo pri zľavnených predplatných ČCL. Napríklad mesačník, resp. 30-dňový ČCL už nestojí 6,00 eura, ale 10,00 eura. V prípade 90-dňového zľavneného ČCL je to 34 eur. Do júna to bolo 26,50 eura.


Doterajšie CL budú platiť, ak budú korešpondovať s novým sadzobníkom. V súvislosti s tým si môžu dokúpiť lístky v hodnote päť a desať centov. Do konca augusta sú dostupné v Zákazníckych centrách DPMK na Bardejovskej a Rooseveltovej ulici. „Žiadame cestujúcich, aby tieto kombinované lístky označili v čo najkratšom možnom intervale po sebe,“ uviedol DPMK.

Zmeny odobrilo mestské zastupiteľstvo na svojom aprílovom mimoriadnom rokovaní. Generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák označil zdraženie cestovného za dôležité na prežitie DPMK. Tržby by tým mali ročne stúpnuť o viac ako dva milióny eur. Košická MHD z dôvodu finančných problémov premáva od začiatku roka v obmedzenom režime.

Košická emhádéčka však ponúka aj možnosť bezplatnej dopravy pre darcov krvi – nositeľom Kňazovického či Diamantovej Jánskeho plakety s trvalým bydliskom v Košiciach aj v okrese Košice-okolie.

Dopravný podnik mesta Košice
Zdroj: Dopravný podnik mesta Košice
Domov
Zdieľať
Diskusia