Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. júla 2023 o 12:00
Čas čítania 1:00

Tieto dovolenkové destinácie sú čoraz populárnejšie, môžu za to extrémne horúčavy. Ľuďom sa už nepáčia tropické teploty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dovolenkári začínajú preferovať chladnejšie krajiny a neskoršie termíny zájazdov do zahraničia.

Extrémne horúce letá v krajinách južnej Európy by mohli trvalo zmeniť návyky turistov a dovolenkárov, ktorí si už v súčasnosti ako dovolenkové destinácie vyberajú skôr chladnejšie krajiny alebo chodia na dovolenky počas jarných či jesenných mesiacov. Upozornili na to odborníci aj organizácie cestovného ruchu, informuje agentúra Reuters.

Údaje Európskeho výboru pre cestovný ruch (ETC) ukazujú, že počet ľudí, ktorí plánujú vycestovať do Stredomoria od júna do novembra, sa v porovnaní s vlaňajškom znížil o desať percent.

Naopak, organizácie cestovného ruchu zaznamenali zvýšený záujem o destinácie, ako sú Česká republika, Dánsko, Írsko či Bulharsko.

Dovolenky na jeseň začínajú byť novým trendom

„Predpokladáme, že nepredvídateľné počasie v budúcnosti môže mať väčší vplyv na výber dovolenkových destinácií v Európe,“ povedal šéf ETC Miguel Sanz. Dodal, že zaznamenal pokles počtu ľudí ochotných vycestovať do zahraničia v auguste, ktorý sa považuje za hlavný dovolenkový mesiac. Naopak, mnoho Európanov zvažuje odchod na dovolenku až na jeseň.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Agentúra Reuters upozorňuje, že po uvoľnení obmedzení, ktoré boli v platnosti počas pandémie koronavírusu, sa dopyt po zahraničných dovolenkách opätovne zvýšil. Cestovné kancelárie zatiaľ nezaznamenali mnoho prípadov, keď klienti zrušili dovolenky z dôvodu vysokých teplôt, čo sa však môže v budúcnosti zmeniť.

Meteorológovia predpokladajú, že teploty v Európe by v priebehu tohto týždňa mohli pokoriť súčasný rekord 48,8 stupňa Celzia, ktorý bol nameraný v auguste 2021 na Sicílii.

Reuters dodáva, že táto zmena návykov turistov a dovolenkárov by mohla poškodiť aj ekonomiku krajín, ktoré sa vo veľkej miere spoliehajú na príjmy z cestovného ruchu v letných mesiacoch. Ide napríklad o Grécko, Taliansko či Španielsko.

turecko, pláž
Zdroj: Pexels/Engin Akyurt
Domov
Zdieľať
Diskusia