Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Martin Adam Pavlík TASR
22. júla 2023, 13:13
Čas čítania 1:34

Putin obvinil Poľsko z toho, že chce vraj napadnúť Bielorusko a anektovať časť jeho územia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Putin obvinil Poľsko z toho, že chce vraj napadnúť Bielorusko a anektovať časť jeho územia
Zdroj: Unsplash/Kamil Gliwiński

Poľsko vyslalo k hranici s Bieloruskom svojich vojakov. Ide o reakciu na to, že ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny začali s výcvikom bieloruských jednotiek len 10 kilometrov od poľských hraníc.

Ako informuje Guardian, ruský prezident Vladimir Putin varoval Poľsko pred rozpútaním agresie proti Bielorusku, po tom ako poľský minister obrany vyslal vojakov strážiť východnú hranicu. 

Putin mal viacero agresívnych poznámok počas stretnutia bezpečnostnej rady, kde bez dôkazov tvrdil, že Poľsko sa snaží napadnúť Bielorusko, ktoré je ruským spojencom. Oznámil, že Rusko využije „všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii“, na obranu Bieloruska.

„Dar od Stalina“

„Rozpútanie agresie proti Bielorusku by znamenalo agresiu proti Ruskej federácii,“ povedal Putin s tým, že Poľsko sa snaží anektovať územia v Bielorusku. Podobne bez dôkazov povedal, že Poľsko sa bude snažiť anektovať územia aj na Ukrajine.

„Západné územia dnešného Poľska sú darom od Stalina Poliakom, zabudli na to naši priatelia vo Varšave? Pripomenieme si to,“ vyhrážal sa líder Kremľa. 


Poľsko však len reagovalo presunom vojakov na to, že ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny začali s výcvikom bieloruských jednotiek vo výcvikovom stredisku Bretsky v západnom Bielorusku, čo je zhruba 10 kilometrov od hraničného priechodu s Poľskom. 

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Vládni predstavitelia tak zostali znepokojení a označili to za jasnú provokáciu. Podľa Guardianu nezávislý bieloruský projekt Hajun odhadol, že do krajiny prišlo asi 2 500 žoldnierov z Vagnerovej skupiny. 

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Rýchla reakcia a falšovanie histórie ako zbraň

Po Putinových silných rečiach si poľské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Uviedol to námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski. Informovala o tom agentúra TASR.


Putin v piatok povedal, že poľskí lídri sa pravdepodobne snažia vytvoriť koalíciu pod záštitou Severoatlantickej aliancie a priamo sa zapojiť do konfliktu na Ukrajine. Následne si podľa jeho slov Poľsko bude chcieť odtrhnúť širší kus územia, aby obnovilo svoje, ako verí, historické územie – dnešnú západnú Ukrajinu.

Na Putinovo vyjadrenie o „Stalinovom dare“ reagoval v piatok večer poľský premiér Mateusz Morawiecki. „Stalin bol vojnový zločinec zodpovedný za smrť státisícov Poliakov. Historické fakty nie sú predmetom diskusie,“ napísal v príspevku na sociálnej sieti.


Tvrdenia ruského prezidenta odsúdil aj Jablonski. „Máme ďalšie potvrdenie toho, kto je Putin a aké je dnešné Rusko. A že Moskva má nepriateľské úmysly nielen voči Ukrajine, ale aj celej Európe,“ povedal pre poľskú televíziu Polsat News.


„Putin sníva o návrate do Stalinových čias. Keď hovorí o údajných daroch, ktoré sme vraj dostali od Stalina, samozrejme, cynicky klame, pretože sme stratili oveľa väčšiu časť územia, dobyli nás Sovieti, okupovali nás takmer päť desaťročí,“ pokračoval. Podľa jeho slov je falšovanie histórie jednou z Putinových zbraní, ktoré používa v hybridnej vojne.

Mateusz Morawiecki.
Mateusz Morawiecki. Zdroj: Flickr/Kancelaria Premiera/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia