Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
20. augusta 2023 o 16:52
Čas čítania 0:38

Ukrajina získa od Holandska a Dánska stíhačky F-16. Dostane ich po splnení tejto podmienky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kvôli transakcii pricestoval ukrajinský prezident do Holandska.

Holandský premiér Mark Rutte v nedeľu povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Holandsko a Dánsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. K dohode na holandskej leteckej základni v Eindhovene prišlo dva dni po tom, ako dodanie stíhačiek odobrili Spojené štáty.


Ukrajinský prezident v príspevku na sociálnej sieti napísal, že stíhačky F-16 Kyjev dostane, keď ukrajinskí piloti a technici ukončia výcvik na obsluhu týchto lietadiel. „Štyridsaťdva stíhačiek. A to je len začiatok. Ďakujeme, Holandsko!“ uviedol.


Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v sobotu večer povedal, že výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 sa už začal. Výcvik bude podľa neho trvať najmenej šesť mesiacov, čo sa považuje za minimum pre pilotov.

Holandsko ani Dánsko nepriblížili, kedy by stíhačky mohli byť na Ukrajinu dodané. Rutte dúfa, že sa tak stane čoskoro. „Stíhačky F-16 nepomôžu Kyjevu okamžite. V každom prípade ide o dlhodobý záväzok Holandska,“ povedal holandský premiér. „Chceme, aby boli aktívne a funkčné čo najskôr... Nie budúci mesiac, to je nemožné, ale dúfajme, že čoskoro potom,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia