Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
1. septembra 2023 o 18:35
Čas čítania 1:15

PRIESKUM Median SK: Progresívne Slovensko sa dotiahlo na Smer-SD

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výsledky ukázali, že vládu by po voľbách dokázali zostaviť strany Progresívne Slovensko, Hlas-SD, Sme rodina, KDH a SaS.

Najnovší volebný model agentúry Median SK ukázal, že keby sa parlamentné voľby konali v auguste, vyhrali by s rovnakým ziskom 17,8 percenta strany Smer-SD a Progresívne Slovensko. Informácie zverejnila RTVS.

Tretie by na základe výsledkov skončilo hnutie Republika s podporou 10,2 percenta. Predbehlo stranu Hlas-SD, ktorá by podľa najnovšieho prieskumu získala 9,4 percenta. Do Národnej rady Slovenskej republiky by sa dostala aj koalícia OĽANO, Za ľudí a Kresťanská únia.

31. augusta 2023 o 9:30 Čas čítania 5:21 Ako vidia budúcnosť čitatelia Refresheru? Od zvyšku populácie sa líšia vo viacerých veciach Ako vidia budúcnosť čitatelia Refresheru? Od zvyšku populácie sa líšia vo viacerých veciach

Niektoré strany si polepšili, Smer-SD slabne 

V porovnaní s minulotýždňovým modelom si strana Smer pohoršila o takmer 2,5 percentuálneho bodu. Naopak, výsledky ukazujú, že si polepšila Republika, ktorá prvýkrát preskočila stranu Petra Pellegriniho. Nárast zaznamenala podľa agentúry Median SK aj strana Progresívne Slovensko.

„Aj naďalej sa teda potvrdzuje trend mierneho nárastu podpory Progresívneho Slovenska a naopak pokles podpory Hlasu,“ vysvetlila agentúra.

Do parlamentu by sa okrem vyššie spomenutých dostala aj Sme rodina s výsledkom 8,2 percenta či KDH s viac ako 7 percentami. Miesto by sa ušlo aj SaS, ktorá získala 6,7 percenta, a SNS s 5,5 percenta. Hranicu siedmich percent „lizla“ aj strana OĽANO a priatelia – Za ľudí – Kresťanská únia ako jediná kandidujúca koalícia. 

Pred bránami parlamentu by sa podľa augustového volebného modelu ocitli Demokrati (3,6 percenta) a ĽSNS (2,3 percenta).

Bez OĽANO to nie je možné 

Výsledky ukázali, že vládu by po voľbách dokázali zostaviť strany Progresívne Slovensko, Hlas-SD, Sme rodina, KDH a SaS. Strany v zložení Smer-SD, Republika, Hlas-SD a SNS by väčšinu potrebnú na vládnutie nezískali.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„Zostavenie vlády pozostávajúcej len z pravicových strán by bez strany OĽANO a priatelia nebolo možné,“ uviedla agentúra Median SK, ktorá zverejnila aj to, ako by vyzeralo rozdelenie kresiel v parlamente. Smer a Progresívne Slovensko by ich mali každý po 30, Republika 17 a Hlas 16. Hnutie Sme rodina by získalo 13 kresiel, KDH o jedno menej, ako aj OĽANO a priatelia – Za ľudí – KÚ. Strana SaS by mala v parlamente jedenásť poslancov a SNS deväť.

Domov
Zdieľať
Diskusia