Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. septembra 2023 o 15:18
Čas čítania 1:13

Slovensko má závratný investičný dlh až 40 miliárd eur, hovorí podpredsedníčka vlády. Chátra nám infraštruktúra a stagnujeme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko investuje najmenej zo všetkých krajín V4.

Slovensko v súčasnosti stagnuje a jedným z dôvodov je, že málo investuje. Uviedla to v utorok podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti Lívia Vašáková na tlačovej konferencii, na ktorej predstavila opatrenia na efektívne čerpanie eurofondov.

„Vzniká nám veľký investičný dlh, minimálne 40 miliárd eur. Vidíme to na stave železníc, ciest, nezrekonštruovaných budovách a verejných priestranstvách,“ uviedla Vašáková s tým, že Slovensko investuje menej než ostatné krajiny z Vyšehradskej štvorky.

Premiér Ľudovít Ódor uviedol, že je potrebné dočerpať peniaze z predchádzajúceho programového obdobia, naštartovať budúce programové obdobie a spĺňať míľniky plánu obnovy. Ódor a Vašáková sa zhodli, že Slovensko investuje málo vlastných zdrojov, pričom neinvestuje do národných priorít. Európske peniaze podľa podpredsedníčky vlády majú slúžiť len ako nástroj na to, aby sme vedeli realizovať naše vlastné plány.

„Začíname čerpať neskoro, máme málo času na to, aby sme projekty dokončili v dobrej kvalite. Potom hľadáme riešenia, ako eurofondy využiť, aby nám neprepadli,“ dodala Vašáková.

Podľa Vašákovej je potrebné rozumne využívať eurofondy

Vašáková predstavila desatoro pre lepšie využívanie eurofondov, podľa ktorého je potrebné pripraviť a schváliť dlhodobú stratégiu rozvoja Slovenska do roku 2050, ako aj vytvoriť fond na predprojektovú prípravu v minimálnej výške 50 miliónov eur ročne.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Ďalej podľa tohto zoznamu treba vytvoriť záväzný a predvídateľný harmonogram vyhlasovania výziev, zrýchliť a skvalitniť vyhodnocovanie žiadostí, posilniť preventívnu funkciu auditu a zlepšiť prípravnú fázu verejného obstarávania.

„Dohľad nad využívaním eurofondov by mal pokračovať na úrovni vlády a kontrola by mala byť zameraná len na výdavky rizikových projektov. Dôležité je aj zlepšiť komunikáciu výziev a zabezpečiť elektronizáciu procesov,“ doplnila.

Na základe zadefinovaných strategických projektov je podľa šéfa rezortu investícií Petra Balíka potrebné investovať do kvalitnej a včasnej projektovej prípravy.

„Príkladom je napríklad nemocnica v Martine alebo nemocnica Rázsochy. Pokiaľ by tieto projekty boli včas a rozumne pripravené, už mohli byť tieto investície realizované,“ dodal v súvislosti s vytvorením fondu na predprojektovú prípravu.

investície
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia