Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. novembra 2023, 12:49
Čas čítania 1:11

Stretávala sa tu mafia. Developer prezradil, aké má plány s ikonou Bratislavy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hotel Kyjev zavreli v roku 2011. V júni 2018 sa fasáda chátrajúcej budovy zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska. Čo s ňou bude teraz?

Bývalý hotel Kyjev v centre Bratislavy, v ktorom sa stretávali mafiáni, je zatvorený od roku 2011. O jeho budúcnosti sa dlhé roky vedú spory.

Pamiatkari by z Kyjeva chceli spraviť národnú kultúrnu pamiatku (NKP). Plánujú tým zachovať pamiatkové hodnoty polyfunkčného objektu, ktorý tvorí hotel spolu s obchodným domom (OD) Prior. Rozhodnutie Pamiatkového úradu (PÚ) SR však podľa developera, spoločnosti Lordship, vedie k zastaveniu niekoľko rokov plánovanej rekonštrukcie budovy. 


„Polyfunkčný objekt sa stal architektonickou ikonou Bratislavy. Dôvodom vyhlásenia je ochrana jeho historickej, spoločenskej, urbanistickej, architektonickej, výtvarnej, umelecko-remeselnej a technickej hodnoty,“ skonštatoval PÚ SR na margo vydania svojho rozhodnutia 26. mája, ktoré však zatiaľ nie je právoplatné.

Hotel Kyjev a optická ilúzia na jeho fasáde.
Hotel Kyjev a optická ilúzia na jeho fasáde. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Plány developera sú veľmi odlišné

Developer deklaruje, že cieľom je obnova budovy so zachovaním pôvodného vzhľadu, hmoty i kompozície, zároveň aj viacerých hodnotných pôvodných prvkov v interiéri. „Bohužiaľ, nie je možné obnovu uskutočniť bez modernizácie štandardu zo 70. rokov, ktorý zďaleka nevyhovuje požiadavkám na prevádzku ubytovacích kapacít,“ podotýka spoločnosť.


Budova je od jej uzatvorenia zakonzervovaná a udržiavaná v miere, ktorá bola nutná na rekonštrukciu v strednodobom horizonte. Ten sa však podľa developera predĺžil z rôznych príčin na dlhodobý zámer. Na začiatok rekonštrukcie sa viaže aj revitalizácia verejného priestoru, teda premena vnútrobloku medzi ulicami Rajská a Cintorínska a vytvorenie nového verejného priestoru s pracovným názvom Námestie umelcov.


Hotel Kyjev vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami postavili v roku 1973. V tom čase sa považoval za architektonický skvost a bol najvyššou stavbou v časti Staré Mesto. Hotel navštevoval aj mafián Vladimír Daniš alias Tuti, ktorý na mieste údajne znásilňoval ženy.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011. V júni 2018 sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia