Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
8. decembra 2023, 13:50
Čas čítania 0:45

Slováci prídu o desiatky eur. Môže za to rozhodnutie zrušiť jeden sviatok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zamestnanci prídu o príplatky za odpracovaný sviatok.

Zamestnanci prídu pre zrušenie sviatku 1. septembra o veľké príplatky. Odborári upozorňujú na to, že zamestnanci budú pracovať viac hodín za menej peňazí. V prípade, ak zamestnanec pracuje 8 hodín za minimálnu mzdu, príde o 34,50 eura, píše portál Z regiónu.

 „Vláda v rámci šetrenia navrhuje, aby Deň Ústavy SR, ktorý sa oslavuje 1. septembra, nebol viac dňom pracovného pokoja. Sľubuje si od toho viac peňazí do zadlženej štátnej kasy. Príjmy sa však nezvyšujú tým, že sa zvyšujú odpracované hodiny alebo že sa zruší štátny sviatok,“ upozorňuje zväz odborárov na Facebooku.

Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky tvrdí, že zrušenie sviatku vytvorí tlak na nárast odpracovaných hodín v neštandardných časoch a zároveň spôsobí zníženie priemernej mzdy na Slovensku.

Zamestnávatelia krok schvaľujú

Podľa zamestnávateľov ide o správny krok, pri ktorom firma ušetrí niekoľko tisíc eur. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení tvrdí, že vláda by mohla navrhnúť zrušenie až dvoch sviatkov. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zrušenie štátneho sviatku prinesie aj do rozpočtu milióny eur. „Jeden štátny sviatok, ktorý sa stane pracovným dňom, dokáže do rozpočtu v budúcnosti priniesť 130 miliónov eur. Hľadali sme vhodné dni a zhodli sme sa zatiaľ na tomto jednom dni,“ informoval minister financií Ladislav Kamenický.

Domov
Zdieľať
Diskusia