Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. februára 2024 o 6:36
Čas čítania 0:54

Slováci „stáčajú“ kilometre na autách v bazároch ako o život. V jednom kraji špekulanti klamú rekordne veľa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Priemerná hodnota stočených kilometrov pri autách z druhej ruky bola 47-tisíc.

V druhej polovici minulého roku Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uskutočnila kontrolu autobazárov a inzertných portálov predávajúcich ojazdené vozidlá. Porovnaním dát z Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) a hodnotou na odometroch vozidiel podrobených kontrole sa ukázalo, že priemerná hodnota stočených kilometrov bola 47-tisíc kilometrov. Informovala o tom spoločnosť Iris Ident, ktorá je poverená na kontrolu originality vozidiel a správcom RPZV.

Previerke podrobili celkovo 63 portálov a 961 motorových vozidiel. Pochybenie pri zverejnení identifikačného čísla vozidla alebo zverejnení stavu odometra sa preukázalo pri 13 % kontrolovaných subjektov. Nedostatky boli zistené u 8 z 50 kontrolovaných predajcov, čo predstavuje 16 %.

Porušenie zistili pri deviatich autách

Kontrole bolo podrobených celkovo 245 motorových vozidiel, pričom porušenie zákazu „stáčania“ kilometrov bolo zistené v deviatich prípadoch. Najviac pochybení bolo zistených v Nitrianskom kraji, s nulovým počtom pochybení skončili Trenčiansky, Žilinský a Banskobystrický kraj.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„Ak na vozidle došlo k manipulácii stavu odometra pred kúpou a pri predaji nebola priložená história najazdených kilometrov (ODO-Pass), môže SOI uložiť subjektu pokutu od 3- do 100-tisíc eur. Pri opakovanom porušení zákona má právo zrušiť takémuto subjektu živnosť,“ upozornila Iris Ident.

Konateľ spoločnosti Róbert Zrubák uviedol, že RPZV vytvoril základ na systémové riešenie podvodov spojených s manipuláciou najazdených kilometrov dokonca na medzinárodnej úrovni. „Prostredníctvom platformy EUCARIS je prepojený s obdobnými registrami v EÚ. Plánované technicko-legislatívne zmeny prinesú ďalšie zvýšenie úspešnosti odhaľovania aj týchto manipulácií na pracoviskách kontroly originality vozidiel,“ dodal.

parkovisko
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia