Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. februára 2024, 13:00
Čas čítania 1:09

Strávil polovicu svojho života v base za činy, ktoré nespáchal. Známy príbeh Poliaka Komendu má tragický koniec

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Komendovi sa životu po väzení prispôsobovalo ťažko. Rozsudku spravodlivosti sa nedočkal.

Poliak Tomasz Komenda, ktorý strávil 18 rokov vo väzení po tom, ako ho neprávom odsúdili za znásilnenie a vraždu 15-ročného dievčaťa, zomrel vo veku 46 rokov.


Trest 25 rokov za mrežami dostal pred desiatimi rokmi. Na slobodu ho prepustili v marci 2018 a poľský Najvyšší súd ho napokon o dva mesiace neskôr oslobodil. Jeho prípad sa podľa PAP stal jedným z najznámejších justičných omylov v histórii postkomunistického Poľska.

Súd mu podľa portálu tvnoviny.sk vo februári 2021 priznal rekordné odškodnenie vo výške 13 miliónov zlotých (asi 2,9 milióna eur).

O smrti Komendu ako prvý informoval Grzegorz Głuszak, nezávislý novinár zo súkromnej televízie TVN. Túto informáciu pre agentúru PAP neskôr potvrdil aj Komendov právny zástupca Zbigniew Ćwiąkalski.

Po 18 rokoch väzenia sa zmenil 

„Zdalo sa, že po tých 18 rokoch si konečne dal svoj život do poriadku, o to viac, že jeho finančná situácia bola vďaka odškodnému a vyrovnaniu, ktoré dostal, v dobrom stave. V skutočnosti mu však osud pripravil pokračovanie tragédie, ktorá viedla k jeho smrti,“ uviedol Ćwiąkalski.


Na Komendu spomína ako na tichého a priateľského muža. „Ani raz som ho nepočul zvýšiť hlas,“ dodal. Poznamenal však, že za 18 rokov vo väzení sa jeho osobnosť zmenila a po prepustení bolo preňho náročné prispôsobiť sa životu na slobode.

Tomasz Komenda.
Tomasz Komenda. Zdroj: X (@rzeczpospolita)

 „Skoro polovicu života som strávil vo väzení. Prežil som, hlavne zo strany spoluväzňov, strašné veci. Za vraždu neplnoletej ma totiž neustále prenasledovali. Dokonca som sa pokúsil aj obesiť, ale iní väzni ma zachránili na poslednú chvíľu,“ uviedol podľa tvnoviny.sk Komenda pre poľskú televíziu TVN24.

Nikto zo znalcov, z prokurátorov ani zo sudcov nebude obvinený za utajovanie dôkazov a právoplatné odsúdenie, píšu tvnoviny.sk.

Príbeh Komendu sfilmovali, snímka sa volá 25 rokov neviny, premiéru mala pred štyrmi rokmi. V Poľsku sa stal najlepšou snímkou roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia