Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. februára 2024, 15:38
Čas čítania 1:29

Česká ministerka obrany reaguje na Fica. Nepočula o tom, že by členské krajiny NATO a EÚ chceli na Ukrajinu poslať vojakov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tvrdí, že o plánoch vyslať vojakov na Ukrajinu nikdy nepočula.

Česká ministerka obrany Jana Černochová nepočula o tom, že by niektoré členské krajiny NATO a EÚ chceli na Ukrajinu posielať svojich vojakov. V pondelok tak reagovala na tvrdenia predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý to údajne čítal v poznámkach k pondelkovej konferencii v Paríži. 

„Nič také som zatiaľ nečítala, nepočula. Počkám, s čím príde pán premiér (Petr Fiala) a s čím nás ako ministrov a bezpečnostnú radu štátu oboznámi, a podľa toho budeme o týchto záležitostiach ďalej diskutovať,“ povedala šéfka českého rezortu obrany.

Na konferencii v Paríži budú lídri podľa nej určite diskutovať o ďalších formách pomoci Ukrajine. Ako príklad uviedla odmínovaciu koalíciu či zapojenie sa do projektu financovania munície, ktorú ČR po svete zháňa.

„Ja som nečítala poznámky, ktoré čítal pán premiér Fico. Ja len chcem, aby sa konečne európske krajiny dohodli na naozaj silnej podpore Ukrajiny. A pokiaľ tá silná podpora Ukrajiny bude v tom zmysle, že budeme ako krajiny viac participovať na bezpečnostných opatreniach, rozhodne nebudem proti,“ dodala ministerka.

Fico odmietol účasť slovenských vojakov na Ukrajine

Fico v pondelok vyhlásil, že podľa jeho informácií niekoľko členských krajín NATO a EÚ zvažuje, že na základe dvojstranných dohôd s Ukrajinou na jej územie vyšle svojich vojakov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Zdôraznil, že SR sa do tohto projektu nezapojí a na Ukrajinu nepôjdu žiadni slovenskí vojaci. Jeho vláda však bude rešpektovať, ak k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.

fico
Zdroj: TASR/Martin Baumann, TASR/Jaroslav Novák

Polopravdy a klamstvá Roberta Fica

Tvrdenie Roberta Fica odmietol aj poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.
„Minulý týždeň som strávil tri dni služobne v NATO, v diskusiách s diplomatmi a predstaviteľmi Aliancie. Žiaden plán na nasadenie vojakov do bojov neexistuje. V hre je vraj rozšírenie súčasnej pomoci s technikou, možno aj na území Ukrajiny, ale Slovensku nehrozí žiaden postih, ak sa k tejto dobrovoľnej iniciatíve nepridá,“ skonštatoval Valášek.


Poslanec vyzval premiéra, aby odtajnil agendu pondelňajšej schôdzky v Paríži, aby si ju verejnosť mohla porovnať s jeho slovami. „Opakované polopravdy či klamstvá Fica spôsobujú, že ak budeme niekedy potrebovať v Bruseli presadiť niečo pozitívne pre Slovensko, partneri nás odmietnu,“ upozornil Valášek.

V Paríži sa v pondelok stretne približne 20 predstaviteľov EÚ a NATO, aby ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyslali posolstvo európskeho odhodlania v otázke Ukrajiny a vyvrátili naratív Kremľa, že Rusku je súdené víťazstvo vo vojne.
Domov
Zdieľať
Diskusia