Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
22. marca 2024 o 18:13
Čas čítania 1:22

Luxusné športiaky za státisíce eur a desaťtisícové odmeny. Kontrolóri odhalili na kľúčovom slovenskom úrade extrémne nedostatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrad sa voči odhaleniam NKÚ bráni a nesúhlasí s nimi.

Najvyšší kontrolný úrad pri kontrole na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu našiel viacero nedostatkov. Kontrolóri odhalili, že ÚÚPV porušil viacero zákonov a nariadení.

Tie sa týkajú nadštandardného odmeňovania, nevýhodných prenájmov či nákupov luxusných vozidiel v športovej výbave.

„Nadštandardné a svojvoľné odmeňovanie odhalili napríklad v kancelárii predsedu ÚÚPV, kde jej vedúci štátny zamestnanec dostal v júni 2023 mimoriadnu odmenu vyššiu ako 22-tisíc eur bez vecného zdôvodnenia. Generálny tajomník úradu získal za dva mesiace roku 2023 odmenu viac ako 11-tisíc eur,“ zistili kontrolóri. Upozornili tiež na niektoré vysoké platy, ktoré nezodpovedali zaradeniu pracovníka do platovej triedy.

Kontrolóri poukázali aj na množstvo dohôd o prácach mimo pracovného pomeru, ktoré úrad od svojho vzniku uzatvoril. Odhalili aj predražené nákupy 13 služobných vozidiel za takmer 510-tisíc eur. ÚÚPV podľa kontrolórov nevedel zdôvodniť nákup troch luxusných áut s nadštandardnou doplnkovou výbavou za 233 600 eur. Nevýhodná je podľa kontrolórov aj zmluva o nájme nebytových priestorov v bratislavskej novostavbe za 9,78 milióna eur.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Nedostatky kontrolóri zistili aj pri spolupráci s Technickou univerzitou Košice (TUKE), kde podľa NKÚ úrad obišiel zákon o verejnom obstarávaní a nevedel vydokladovať použitie vyše ôsmich miliónov eur, ktoré ÚÚPV poskytol univerzite bez vystavenia faktúr.

ÚÚPV so zisteniami kontrolórov nesúhlasí

ÚÚPV namieta tvrdenia o netransparentnom systéme riadenia či nehospodárnom nakladaní a účelovom využívaní verejných financií. Tvrdí, že koná transparentne a v súlade s danou legislatívou.

Nadštandardné odmeňovanie ÚÚPV zdôvodnili tým, že vysokokvalifikovaných odborníkov musí úrad primerane ohodnotiť. K nevýhodným prenájmom kancelárskych priestorov úrad uviedol, že uskutočnil cenové prieskumy.

Pri prenájme priestorov sa podľa úradu cena nájmu pohybuje v rámci cenových limitov, ktoré boli v tom čase v Bratislave. Pri nákupe služobných áut tvrdia, že dodržali zákon o verejnom obstarávaní i príslušné nariadenie vlády.

Predseda ÚÚPV Martin Hypký uviedol, že chápe opodstatnenie kontroly vykonanej na úrade a je podľa neho namieste preverovať hospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. „Treba však zdôrazniť, že kontrola sa zamerala na prvý rok nášho pôsobenia, keď sme úrad museli budovať doslova od základu. Rozbeh úradu malo na starosti menej ako 20 zamestnancov, je preto prirodzené, že procesy sme tvorili za pochodu,“ dodal Hypký.

Budova NKÚ.
Budova NKÚ. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia