Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová TASR
7. apríla 2024, 7:16
Čas čítania 1:16

Zahraničné médiá o Pellegriniho víťazstve: Je to proruský populista naklonený Moskve, Fico už ovládol aj prezidentskú kanceláriu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Svetové médiá píšu o víťazstve proruského populistu nad prozápadným kandidátom.

Podľa britskej televíznej a rozhlasovej verejnoprávnej spoločnosti BBC vystrieda v Prezidentskom paláci Zuzanu Čaputovú proruský populista a spojenec Roberta Fica. O Petrovi Pellegrinim píšu aj to, že ho so súčasným slovenským premiérom spájajú rovnaké postoje k Rusku.

Pellegriniho kampaň vraj bola naklonená Moskve. BBC poukázala na to, že Pellegrini obvinil Korčoka z toho, že je vojnový štváč, ktorý chce slovenských vojakov poslať na Ukrajinu, pričom na to ako prezident nemá žiadnu právomoc.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

BBC uvádza, že Slovensko bolo pred vládou Fica jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny. Stanica dodáva, že keď Pellegrini na prezidentskom poste nahradí Čaputovú, Ukrajina tým definitívne stratí podporný hlas v tejto členskej krajine EÚ a NATO.

Robert Fico podľa britskej stanice ovládol slovenský parlament, vládu a už aj prezidentskú kanceláriu. Pellegrini vraj Ficovej vláde nebude stáť v ceste. BBC spomenula aj obavy opozície, ktoré sa aktuálne týkajú ovládnutia verejnoprávnej RTVS.

O voľbách píšu aj The New York Times a zahraničné agentúry

Aj americký denník The New York Times  píše, že vo voľbách zvíťazil proruský kandidát, ktorý sa stavia proti poskytovaniu vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine. Médium označuje jeho výhru ako posilnenie väzieb strednej Európy s Moskvou. Denník tiež uvádza, že aj napriek obmedzeným právomociam prezidenta SR boli voľby všeobecne vnímané ako súboj medzi dvoma politickými tábormi s výrazne odlišnými názormi na Rusko.

Podľa NYT vďaka Pellegriniho víťazstvu bude môcť premiér Fico presadzovať svoju politickú agendu bez zásahov zo strany prezidenta. Tento denník to hodnotí ako výraznú zmenu oproti pôsobeniu dosluhujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tú opisuje ako prozápadnú liberálku, ktorá využívala svoje obmedzené prezidentské kompetencie.

11. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 4:29 Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník

Nemecká agentúra DPA uvádza, že predvolebnej kampani dominovala vojna v susednej Ukrajine. Francúzska AFP píše, že Fico spochybnil suverenitu tejto krajiny a vyzýval na mier s Ruskom. Pripomína tiež, že Pellegrini pred druhým kolom volieb povedal, že slovenskí politici sa delia na tých, ktorí chcú vo vojne pokračovať, a tých, čo sa zasadzujú za mierové rokovania, pričom sám seba zaradil do tej druhej kategórie.

BBC
Zdroj: BBC reprofoto
Domov
Zdieľať
Diskusia