Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
22. júna 2024 o 7:41
Čas čítania 0:46

Mnohých dovolenkárov na Slovensku nepoteší odhad analytikov. Za benzín a naftu si priplatíme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ceny nafty či benzínu budú pre Slovákov počas leta vyššie ako doteraz.

  • Ceny pohonných hmôt na Slovensku by mali pokračovať v raste. Tvrdí to analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky. 
  • Ceny benzínu a nafty už pravdepodobne na najbližšie dva mesiace dosiahli svoje dno. 

Prečo je to dôležité: Motoristická sezóna sa postupne začína a aj to je jeden z dôvodov zvyšovania cien. Mnohým Slovákom, ktorí sa rozhodnú ísť na dovolenku autom, sa cesta predraží.

Širší kontext: V súčasnosti o čosi rýchlejšie rastú ceny nafty, keďže pravdepodobne po benzíne nie je taký vysoký dopyt. Zvýšené napätie v Rusku môže mierne ohroziť práve zásoby a export nafty. Expert Nemky zdôraznil, že rast cien primárne ťahal postupný príchod motoristickej sezóny, ale taktiež zvýšené geopolitické napätie na Blízkom východe.

Konflikt Izraela s Gazou postupne prerastá aj na severnú hranicu, kde Hizballáh útočí na Izrael z dôvodu vyjadrenia podpory Hamasu. Iránske proxy skupiny sú tak naďalej aktívne a Izrael varuje, že by tento cezhraničný konflikt mohol prejsť do výraznej eskalácie.
Nemky podčiarkol, že zvýšené napätie možno pozorovať aj pri konflikte Ruska s Ukrajinou. Ukrajina naďalej útočí na ruskú energetiku a rafinérie, ktoré môžu ohroziť globálnu rovnováhu na trhu.

Anketa:
Chystáš sa na dovolenku cestovať autom? 
Áno, určite.
Nie, využijem iný dopravný prostriedok. 
Áno, určite.
38 %
Nie, využijem iný dopravný prostriedok. 
63 %

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

21. júna 2024 o 12:40 Čas čítania 0:39 Nástup letnej sezóny zastavil zlacňovanie na pumpách. Slovenskí šoféri si za benzín aj naftu priplatili Nástup letnej sezóny zastavil zlacňovanie na pumpách. Slovenskí šoféri si za benzín aj naftu priplatili
18. júna 2024 o 10:35 Čas čítania 0:35 Na Slovensku končí sieť čerpacích staníc. Prevádzky prevzal jeden z gigantov na trhu Na Slovensku končí sieť čerpacích staníc. Prevádzky prevzal jeden z gigantov na trhu
14. júna 2024 o 11:22 Čas čítania 1:21 Ceny benzínu a nafty budú po poklese opäť rásť. Podľa analytika za to môže niekoľko faktorov Ceny benzínu a nafty budú po poklese opäť rásť. Podľa analytika za to môže niekoľko faktorov
Domov
Zdieľať
Diskusia